Beroemde wedstrijd Heerenveen-Ajax wordt theaterstuk

Het megaproject 'Abe' van het Friese Toneelgezelschap 'Tryater' wordt de grootste attractie van het Frysk Festival 1995. Deze theater-voetbalwedstrijd wordt volgend jaar september in samenwerking met Sportclub Heerenveen georganiseerd. Het nieuwe Abe Lenstra-stadion zal als podium fungeren. Het totale budget voor de voorstelling is 1,6 miljoen gulden.

BIJDRAGE: CHRISTEL PIEPER

In tweemaal drie kwartier wordt de legendarisch voetbalwedstrijd Heerenveen-Ajax nagespeeld. De wedstrijd werd in 1950 met 6-5 door Heerenveen gewonnen. Twintig minuten voor tijd stond de Friese vereniging nog met 1-5 achter. De wedstrijd is nog steeds spraakmakend binnen de vereniging. Abe Lenstra was de man van de wedstrijd. Het spel van Lenstra in deze ontmoeting heeft bijgedragen tot de grote mythevorming rond deze fabelachtig goede voetballer.

Tryater is van plan de wedstrijd op een niet-chronologische manier na te spelen. Artistiek leider van Tryater Jos Thie heeft voor deze vorm gekozen, omdat de afwisseling de kracht van de voorstelling moet worden. “De elf doelpunten gaan we in samenwerking met de spelers van Heerenveen na spelen.” De elf 'theater'scènes zullen zich afspelen in de tijdgeest van Lenstra. Thie: “Hij was natuurlijk een figuur waarbij de crisisjaren, de oorlog en de wederopbouw erg belangrijk waren. Daarnaast staat zijn persoonlijkheid centraal. Hij was bovenal een figuur die zich graag onttrok aan het vedette-zijn”, aldus Thie.

Naast medewerkers van Tryater zullen andere bekende theatermakers uit produkties als 'Cyrano' en 'My Fair Lady' hun bijdrage leveren.

'Abe' is één van de acht projecten van het Friese Festival. Dit festival wordt eenmaal in de vijf jaar georganiseerd. Deze keer is gekozen voor het thema 'Salut au monde' naar een gedicht van de Amerikaanse schrijver Walt Whitman (1819-1892). Met het festival wil Friesland een creatieve groet aan de wereld brengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden