Beroemde Russische dichter Jevtoesjenko overleden in VS

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Russische dichter Jevgeni Jevtoesjenko is op 84-jarige leeftijd overleden. Met zijn politiek betrokken poëzie gold hij als een van de grootste dichters van de voormalige Sovjet-Unie.

Jevtoesjenko werd na de dood van Stalin, toen er onder Chroesjtsjov enige tijd sprake was van 'literaire dooi', een belangrijke stem van de jonge generatie. Hij bekritiseerde Stalin en werd ook bekend in het buitenland.

Een van zijn beroemdste gedichten, Babi Jar, gaat over een bloedbad dat de nazi's in 1941 aanrichtten in Kiev. Tienduizenden Joden werden in een ravijn bij de stad vermoord. In zijn gedicht waarschuwde hij ook voor antisemitisme in de Sovjet-Unie.

Op het hoogtepunt van zijn roem hield Jevtoesjenko voordrachten in volle stadions. Zo kwamen 200.000 mensen in 1991 naar hem luisteren toen hij poëzie voordroeg na een couppoging tegen president Gorbatsjov.

De laatste 25 jaar woonde Jevtoesjenko in Amerika, waar hij lesgaf. Hij leed aan kanker en stierf in een ziekenhuis. In een reactie prees de Russische regering hem als een groot dichter. "Zijn erfgoed is een belangrijk deel van de Russische cultuur."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden