Beroemd bruin café moet moderner

In café ?t Zielhoes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan: je kunt er niet pinnen en bij petweer is het dicht, maar anders zijn gasten er welkom voor kòlde of waarme draank. (FOTO REYER BOXEM) Beeld reyer boxem
In café ?t Zielhoes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan: je kunt er niet pinnen en bij petweer is het dicht, maar anders zijn gasten er welkom voor kòlde of waarme draank. (FOTO REYER BOXEM)Beeld reyer boxem

noordpolderzijl – - Een stel meiden legt een kaartje. De stamtafel is bezet. Ogenschijnlijk is alles in ’t Zielhoes net als anders. Maar de serveerster in het beroemde bruine café aan de dijk van het Groningse Noordpolderzijl is merkbaar nerveus. Begrijpelijk. ’t Zielhoes had al dicht moeten zijn. Een uitspraak van de kortgedingrechter vorige week voorkwam uitzetting van de uitbaters nog even, maar de kans is groot dat zij na een hoger beroep volgende maand alsnog het veld moeten ruimen. In april bepaalde de rechter al dat de uitbaters ’t Zielhoes moesten verlaten.

Ellis Ellenbroek

De eigenaar van ’t Zielhoes, de gemeente Eemsmond – of preciezer: de Stichting Zielhoes Noordpolderzijl met de gemeente als belangrijkste participant – wil de nostalgische kroeg een facelift geven. En trouwens het hele haventje Noordpolderzijl. Sinds het verdwijnen van de visafslag is de plek in verval geraakt. Een opknapbeurt, vindt ook de rechter, is in het algemeen belang. De kroeg moet een grand café worden. Verder staan een minicamping en een accommodatie voor wadlopers met sanitaire voorzieningen op de rol. Voor de opknapbeurt is een subsidie van het Waddenfonds van 175 duizend euro binnengehaald.

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond, voorzitter van de Stichting Zielhoes, belooft plechtig dat het pittoreske karakter van Noordpolderzijl niet wordt aangetast: „Noordpolderzijl zit in het hart van elke Groninger en dat moet zo blijven. Grootschaligheid kan daar niet en dat willen we ook niet.”

De vorige uitbaatster was voor de plannen, zegt Van Beek. Maar deze Joke van Warners overleed twee jaar geleden onverwachts. Haar familie voelde aanvankelijk niets voor voortzetting van de kroeg, maar kwam daar op terug toen twee geïnteresseerde stamgasten zich meldden. Nu runnen deze twee ’t Zielhoes samen met Van Warners’ dochter Tessa. Een van hen, Willie Ammeraal, internetondernemer uit Usquert, wil het café graag exploiteren, maar dat mag van Stichting Zielhoes niet zonder meer. Van Beek: „De procedure voor een nieuwe exploitant is geopend; hij kan solliciteren, maar we zoeken wel iemand voor de nieuwe situatie.”

Het kamp Ammeraal wil echter dat in Noordpolderzijl alles bij het oude blijft. Joke van Warners wou dat ook, zegt Ammeraal. Hij kondigt strijdvaardig aan nog iets ouderwetsere gordijntjes te willen ophangen dan nu in ’t Zielhoes hangen. Een likje verf is prima – „dat had de gemeente allang eens moeten doen” – maar alsjeblieft geen grand café met van die hippe veel te dure streekproducten. „Wij serveren poffert, een Gronings gerecht, mijn vrouw maakt dat.”

Het sanitaire gebouw dat de Stichting Zielhoes wil neerzetten meet iets van 32 bij 12 bij 8 meter, schat Ammeraal. „Kleinschalig? De burgemeester weet niet waar ze over praat.” Nu spoelen wadlopers ter plekke hun modderbenen schoon in een sloot. Volgens Ammeraal hoort dat juist bij de heroïek van het wadlopen. „Wij komen voor dat kneuterige”, zeggen vaste gasten Frits en Aggie Wortelboer, die een broodje garnalen eten. Aggie kwam hier als meisje al, voor doppinda’s en limonadegazeuse. Het mooie van ’t Zielhoes was: liepen er een paar mensen op de dijk in alle vroegte, dan floepte in de kroeg het licht aan en was er koffie. Kom daar eens om in een grand café.

In het handtekeningenboek dat door vrienden van ’t Zielhoes is neergelegd in de strijd staan soortgelijke geluiden: ’liever klein en fijn, dan groot en dood’, ’handen af van ’t Zielhoes’ en ’over tien jaar heeft iedereen spijt’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden