Bernt Schneiders 'Boeken half uitlezen, dat is het lot van iemand met mijn werk'

Hoe ziet uw boekenkast eruit?
"Die beslaat een hele wand in mijn huis en dat is nog niet genoeg. Overal liggen stapels met vaak maar half uitgelezen boeken. Half uitlezen, dat is het lot van iemand met mijn werk."

En wat staat er zoal in?
"Politieke biografieën, daar heb ik echt planken vol van: boeken over Bram Peper, Ruud Lubbers, Job Cohen, Joop den Uyl. Ook van buitenlandse politici en bestuurders: het boek over leiderschap van Rudy Giuliani, de vermaarde burgemeester van New York, dat is geweldig. Verder heb ik veel levensbeschouwelijke boeken: religie en filosofie - die komen veelal uit vervlogen tijden, toen ik nog wat meer tijd had. En er zitten veel boeken over popmuziek bij."

Popmuziek?
"Ja, daar houd ik veel van, en ook van de hele cultuur eromheen. Laatst kwam ik nog een boekje tegen over de Golden Earring, dat koop ik dan onmiddellijk. Van 'De rode loper' van Thomas Rosenboom heb ik enorm genoten. Dat gaat over iemand die zelf niet erg muzikaal is maar manager wordt van een regionaal bekende band. In Enschede geloof ik. Hij beschrijft heel goed de sfeer van de repetitieruimtes, het inladen van de bus, de optredens. Ik heb zelf in die tijd in bandjes gespeeld, ook in Twente, en ik herkende er heel veel in."

Wat speelde u?
"Basgitaar. Nog steeds trouwens."

Terug naar de boeken. Wat las u als kind?
"Ik was groot fan van de Kameleon-serie. Op de middelbare school moesten we de klassiekers lezen: Jan Wolkers, W.F. Hermans, Anna Blaman. Dat vond ik geen straf, ik las die boeken heel graag, en ik ben nog altijd blij dat op die manier een basis is gelegd. Als ik naar mijn dochters kijk, merk ik dat ze voor hun eindexamen nu veel minder moeten lezen."

Uw dochters zijn geen lezers?
"Voor hun lijst kozen ze in elk geval vaak de dunste boekjes uit. Ik probeerde ze weleens aan te zetten om iets anders te lezen, en soms deden ze dat. 'De aanslag' van Harry Mulisch, over alle dilemma's waar mensen in oorlogstijd tegenaan lopen - zo'n boek maakte wel indruk."

Welk boek heeft op u een blijvende indruk gemaakt?
"'Advocaat van de hanen' van A.F.Th. van der Heijden, over de krakersscene in Amsterdam en de dood van Hans Kok in een politiecel in 1985. Ik werkte toen op het stadhuis in Amsterdam en de strijd tussen het bevoegd gezag en de kraakbeweging was volledig uit de hand gelopen. Dat boek geeft een fenomenaal tijdsbeeld van die jaren."

Bernt Schneiders (1959) is burgemeester van Haarlem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden