Bernhards dochter Alicia lijdt aan kanker

FAIRFAX (ANP) - De 'Amerikaanse' dochter die prins Bernhard verwekte bij een Duitse pilote, lijdt aan kanker. Dat zegt deze Alicia zelf in een interview met HP De Tijd.

De bewuste aflevering van het weekblad, met ook twee foto's van vader en dochter samen, verschijnt woensdag. Alicia zegt in het stuk haar vader 'te missen'. Alicia de Bielefeld (San Francisco, 21 juni 1952) werkt al een jaar niet meer en is aan de chemo. Ze heeft ook twee operaties voor de boeg.

Een verslaggeefster van HP De Tijd trok een week uit om het vertrouwen te winnen van Alicia, die teruggetrokken woont in het Californische Fairfaix. Aan haar moeder wil Alicia geen woord vuil maken, alleen dat die prins Bernhard leerde kennen in 1951 in Mexico City. De affaire zou jarenlang hebben geduurd. Pas op haar zeventiende kreeg Alicia te horen dat haar vader weinig kwam omdat hij getrouwd was met de koningin van Nederland.

Geen dad

Ze heeft volgens eigen zeggen haar leven lang contact met haar vader onderhouden, maar ze mocht hem in het bijzijn van anderen geen 'dad' noemen en moest zo maar een beetje om haar herkomst heendraaien. Ze ging regelmatig bij haar vader in Italië vakantie vieren, maar kwam ook op Soestdijk. Alicia herinnert zich hoe haar vader voor de lol poten van kreeften in zijn oren en neusgaten stopte.

,,We hadden in Italië ook onze gesprekken, achter op het dek van de boot. Dan riep hij zich bij me en wilde hij weten hoe mijn leven ervoor stond. De ene dag zat hij daar met mij, de andere dag met Alexia.'' Alexia is de 'Parijse' buitenechtelijke dochter van Bernhard.

Alicia en Alexia hebben elkaar meermalen getroffen. Alicia ontmoette ook koningin Juliana: ,,Een aardige, lieve vrouw.'' Ze zijn samen weleens naar de markt in Italië geweest. Haar halfzussen, onder wie koningin Beatrix, heeft Alicia maar één keer kort gezien.

Alicia vertelt eenzesde van de erfenis van haar vader te verwachten, maar dat ze 'nog geen dollar' heeft gezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden