Bernhard droomde veel van ongelukken

amsterdam - – Aan de postume ontboezemingen van prins Bernhard is een nieuwe aflevering toegevoegd. De eind 2004 overleden prins blijkt jarenlang zijn dromen te hebben laten uitleggen door een ’droomanaliste’.

Bernhard droomde veel over ongelukken met auto’s en vliegtuigen die hij steeds overleefde. Volgens de droomanaliste, psychotherapeut Karin de Korte-Munk, staan die dromen symbool voor de vele ziektes en operaties die prins Bernhard doormaakte.

„De dromen geven aan dat de Prins hard moet vechten voor zijn leven, hij crasht, hij raakt gewond, hij raakt in shock, maar telkens weer komt hij er bovenop”, schrijft De Korte in het gisteren verschenen boek ’Basta, de laatste jaren van een droomprins’.

Prins Bernhard baarde na zijn dood opzien door een publicatie over zijn levensverhaal in de Volkskrant. Hij onthulde daarin dat hij twee buitenechtelijke dochters had, Alexia en Alicia, en dat zij met Beatrix, Irene, Margriet en Christina zouden meedelen in de erfenis, door de prins geschat op een vermogen van tussen de 150 en 200 miljoen euro.

Het boek over de ’droomprins’ zal minder opzien baren, maar laat volgens De Korte wel een andere kant van de prins zien. „Hier komt de Prins nu eens niet naar voren als de omstreden bon vivant, maar als een man met een intens en rijk innerlijk leven.”

De sessies van De Korte en Bernhard op paleis Soestdijk roepen in de verte herinneringen op aan gebedsgenezeres Greet Hofmans, die in 1956 het koningshuis aan het wankelen bracht. Bernhard reageerde woedend op de vraag van De Korte of zij niet als een soort juffrouw Hoffmans zou worden gezien. „Als je over die juffrouw wilt beginnen, dan kun je beter direct vertrekken. Dat mensch (sic) heeft zoveel onheil gesticht, ik wil er niet meer over praten.”

Erotische dromen had de prins naar eigen zeggen niet. Dat kon volgens De Korte op twee dingen duiden: de prins wilde die niet aan haar kwijt of hij maakte in het dagelijks leven al genoeg erotiek mee. ’Geen commentaar’, was Bernhards reactie. Als De Korte de prins desgevraagd vertelt dat ze nooit is vreemdgegaan, zegt Bernhard dat hij haar ’maar zal geloven, maar dan is jouw man de prins van je dromen en ik ben je droomprins’.

Karin de Korte is getrouwd met de vroegere VVD-minister Rudolf de Korte. Ze ontmoette prins Bernhard bij ’diverse party’s en golftoernooien’. In 1996 werd ze voor het eerst op paleis Soestdijk ontvangen om dromen uit te leggen.

Prins Bernhard heeft De Korte naar haar zeggen mondeling toestemming gegeven om de inhoud van de gesprekken na zijn dood te publiceren.

In het boek zijn verschillende handgeschreven notities van de prins afgedrukt om de echtheid te staven. ’Tiger Moth, special motor, dangerous job, alone’ staat op een briefje over een droom waarin Bernhard met een dubbeldeks vliegtuigje probeert op te stijgen, maar vast komt te zitten. De boodschap is volgens De Korte een waarschuwing om niet overhaast te werk te gaan. „Juist omdat u hier helemaal alleen moet vechten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden