Bernanke: waarschijnlijk langdurig lage rente in VS

De vertrekkende president van de Federal Reserve, Ben Bernanke. Beeld getty
De vertrekkende president van de Federal Reserve, Ben Bernanke.Beeld getty

De rente in de Verenigde Staten blijft waarschijnlijk nog geruime tijd bijzonder laag. Dat zei de vertrekkende president van de Federal Reserve, Ben Bernanke, dinsdag (plaatselijke tijd) tijdens een toespraak in Washington.

Redactie

Bernanke gaf aan dat de Fed de rente nog een 'aanzienlijke tijd' rond het huidige peil van bijna 0 procent zal houden, mogelijk zelfs geruime tijd nadat het door de centrale bank nagestreefde werkloosheidsniveau van 6,5 procent is bereikt. Volgens Bernanke moet het economische nieuws overwegend positief zijn voordat de Fed zijn ondersteunende beleid aanscherpt.

De centrale bankiers van de Fed gaven eerder al aan dat de rente in ieder geval laag blijft totdat de werkloosheid in de VS is gedaald tot 6,5 procent van de beroepsbevolking. Daarnaast lieten ze weten dat de overige steun, die momenteel bestaat uit het maandelijks voor 85 miljard dollar opkopen van obligaties, kan worden afgebouwd als de economie voldoende tekenen van herstel toont.

Het vooruitzicht dat de obligatie-aankopen worden ingeperkt zorgde afgelopen zomer voor een sterke stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Bernanke gaf in zijn toespraak aan dat die stijging overdreven was, gezien de eerdere beloftes van de Fed dat de beleidsrente nog een lange tijd laag zal blijven. Bernanke benadrukte in dat verband dat de rente ook laag zal blijven na de afbouw van de obligatie-aankopen.

Bernanke sloot zich verder aan bij uitspraken van zijn opvolger Janet Yellen, vorige week in het Amerikaanse Congres. 'Ik deel haar gevoel dat we voor een normalisering van ons beleid nu eerst alles moeten doen om een robuuster herstel te creëren', stelde hij.

Uit notulen van de recente beleidsvergadering van de Bank of England (BoE) bleek woensdag dat ook de Britse centrale bank de huidige, historische lage rente mogelijk handhaaft als de doelstelling voor de werkloosheid is bereikt. De BoE mikt op een werkloosheid van 7 procent en verwacht dat dit doel in het derde kwartaal van 2015 wordt bereikt. Op dat moment zal opnieuw worden bekeken hoe sterk het herstel van de Britse economie daadwerkelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden