Bernanke: de Fed blijft stimuleren

Ben Bernanke, vrijdag tijdens zijn toespraak. Beeld afp
Ben Bernanke, vrijdag tijdens zijn toespraak.Beeld afp

De Federal Reserve blijft, ondanks het afbouwen van de steun aan de economie, voorstander van een ruim monetair beleid. Dat zei scheidend voorzitter Ben Bernanke van het stelsel van Amerikaanse centrale banken vrijdag.

redactie

De Fed blijft 'vastbesloten om een zeer accommoderend monetair beleid te voeren zolang dat nodig is', aldus Bernanke. De beslissing van de Fed om het huidige stimuleringsprogramma, waarbij elke maand 85 miljard dollar in de economie werd gepompt, geleidelijk af te bouwen werd in december ingegeven door de verbeteringen op de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten, lichtte de bankpresident toe.

Bernanke gaf een positieve kijk op de ontwikkeling van de Amerikaanse economie in de komende maanden. Positieve factoren waren onder meer verbeteringen op de woningmarkt en een iets ruimere overheidsbegroting. Hij maande echter ook tot voorzichtigheid wat betreft de verwachtingen. 'Als de ervaring van de afgelopen jaren ons iets heeft geleerd, dan is het dat wij voorzichtig moeten zijn met onze voorspellingen.'

Bernanke treedt eind januari af als president van de Ferderal Reserve. Hij gebruikte vrijdag zijn mogelijk laatste toespraak om terug te blikken op de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. De economie heeft 'sinds het herstel officieel zo'n 4,5 jaar geleden begon flinke vooruitgang geboekt', aldus de bankpresident. 'Toen de economie in 2008 en begin 2009 in een vrije val terechtkwam, was het verre van zeker dat deze vooruitgang er zou komen'.

Janet Yellen, de beoogde opvolgster van Bernanke, heeft eerder ook aangegeven voorstander te zijn van een ruime monetaire politiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden