Bermudadriehoek laat bonnetje niet los

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zo nu en dan gebeurt het, dan verdwijnt iets belangrijks in de Bermudadriehoek van het Binnenhof. Denk aan het fotorolletje over de val van Srebrenica. Denk aan de tap van een telefoongesprek tussen oud-VVD-senator Jos van Rey en zijn partijgenoot -de inmiddels afgetreden- staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie). Het inmiddels beroemde bankafschrift van de betaling aan Cees. H. past in dat rijtje.

Bart Zuidervaart

Deal
In 2000 wordt de omstreden deal met de crimineel gesloten. De Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven is erbij betrokken, net als waarnemend hoofdofficier van justitie Ben Swagerman. Namens Cees H. tekent Jan-Hein Kuijpers, een van zijn raadsmannen. De afspraak: Justitie vordert 750.000 gulden van H., in ruil krijgt de crimineel de tegoeden op zijn bevroren bankrekeningen terug. De hoogte van dat bedrag wordt geheim gehouden. Het bewijsmateriaal van de schikking verdwijnt in de krochten van het Openbaar Ministerie en het departement. En in de binnenzak van zijn advocaten.

Veertien jaar later, het is dan voorjaar 2014, maakt het tv-programma Nieuwsuur melding van de deal. In een Kamerdebat dat daarop volgt, rept minister Opstelten (veiligheid en justitie) over een bedrag van 1,25 miljoen gulden dat H. zou hebben ontvangen. De bewindspersoon kan echter geen bewijs tonen. H's advocaat Piet Doedens beschikt daar wel over. Hij stapt naar de Volkskrant en zegt: "Ik heb de overschrijving hier voor me. Op 10 september 2001 heeft het OM bijna 5 miljoen gulden overgemaakt." Maar Doedens toont het afschrift niet.

Bewijsmateriaal
Zo blijft de onduidelijkheid over het bonnetje bestaan. Opstelten laat een voormalig topman van het OM speuren naar het afschrift. Zonder enig resultaat. Dan meldt Nieuwsuur zich weer, begin deze maand. De redactie heeft inzage gehad in het dossier met nummer 13/017023/93, met daarop het bedrag van de overboeking: 4.710.627,18 gulden. Maar ook Nieuwsuur kan het bewijsmateriaal niet openbaren. Advocaat Kuijpers bevestigt nog die avond de juistheid van het bedrag, met het bonnetje in zijn binnenzak. Daar blijft het. Niemand krijgt het te zien.

Swagerman, inmiddels senator voor de VVD, zegt deze week in NRC: "Alle stukken over de deal liggen waarschijnlijk gewoon opgeslagen in de archieven van het OM." Waarom het niet wordt gevonden? "Ik kan het niet verklaren."

Nu ligt het bewijs na een nieuwe zoektocht op het ministerie alsnog op tafel. Althans, geen bankafschrift, maar 'een digitale bevestiging van een betaling'. In de Haagse Bermudadriehoek zwerft nog altijd dat originele bonnetje rond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden