Bermuda herbergt de rijkste trust die we kennen

James Simons was één van de eersten die begon met het handelen op basis van algoritmes, wat hem uiteindelijk multimiljardair maakte. Beeld TR BEELD
James Simons was één van de eersten die begon met het handelen op basis van algoritmes, wat hem uiteindelijk multimiljardair maakte.Beeld TR BEELD

De Lord Jim Trust begon in 1974 met 100.000 dollar. Nu zit er in de trust van hedgefondsmanager James Simons 15 miljard.

Hoeveel er precies in zit, weet niemand. Duidelijk is wel dat het de grootste trust is die ooit is aangetroffen in een belastingparadijs. De Lord Jim Trust, in 1974 opgericht voor hedgefonds-manager James Simons in Bermuda, zou volgens documenten uit de Paradise Papers eind dit jaar naar schatting 15 miljard dollar bevatten.

Simons, oprichter van het op Wall Street beroemde hedgefonds Renaissance Technologies, zou daarmee een stuk rijker zijn dan tot nog toe gedacht. Al was hij met zijn geschatte 18 miljard dollar aan vermogen toch al bepaald niet onbemiddeld.

De Lord Jim Trust, waarvan het bestaan is ontdekt in de administratie van advocatenkantoor Appleby, begon in 1974 met 100.000 dollar. Bij trusts geven mensen hun bezittingen uit handen, vaak aan een trustbedrijf, die ermee doet wat de klant vooraf laat vastleggen. Het bestaan ervan dateert uit de 12de eeuw, toen ridders die deelnamen aan de kruistochten hun bezittingen in de handen van een beschermheer plaatsten, voor het geval zij niet terug zouden keren. In de administratie van Appleby duiken zo’n 2600 trusts op, het merendeel ervan op de Kaaimaneilanden en Bermuda.

Ondoorzichtigheid

Critici wijzen op de ondoorzichtigheid van de trusts. Als er dergelijke enorme bedragen uit het zicht blijven, zijn cijfers over inkomens- en vermogensverdeling een stuk minder betrouwbaar dan gedacht. Volgens de Franse econoom Gabriel Zucman is er wereldwijd naar schatting 8700 miljard dollar aan bezittingen in het buitenland, en dan met name belastingparadijzen, ondergebracht. “Er is een enorm vermogen dat we steeds moeilijker kunnen meten. Daardoor weten we veel te weinig over hoe vermogen is verdeeld.”

Politiek wetenschapper Jeffrey Winters van de Northwestern University noemt trusts tegenover ICIJ de ‘belangrijkste, meest complexe en ondoorzichtige producten van de financiële wereld.”

De Lord Jim Trust was een cadeau aan James Simons van een vriend, de Colombiaan Victor Shaio. Omdat het werd opgericht door een buitenlander, zien de Amerikaanse autoriteiten de trust als niet-belastingplichtig.

Fenomenale beleggingsresultaten

Dat zou anders worden als Simons, of zijn familie, die eveneens begunstigden zijn van het vermogen, het geld aan zich laten uitkeren. In dat geval ligt er een behoorlijke belastingclaim op, omdat het geld al zo lang buiten de Verenigde Staten belastingvrij heeft kunnen groeien.

Simons is van oorsprong wiskundige, maar richtte in 1982 Renaissance Technologies op, een hedgefonds dat Wall Street jaar op jaar verbaasde met zijn fenomenale beleggingsresultaten. Simons was één van de eersten die begon met het handelen op basis van algoritmes, wat hem uiteindelijk multimiljardair maakte.

In 2010 liet Simons de voorwaarden van de Lord Jim Trust aanpassen, zodat zijn persoonlijke goede doelenstichting de begunstigde zou worden. In 2011 werd de helft van de bezittingen van de trust overgemaakt aan die stichting, die inmiddels een omvang zou hebben van 8 miljard dollar.

James harris Simons

James Simons (1938), ook wel bekend als ‘slimste miljardair ter wereld’, studeerde als wiskundige aan de prestigieuze universiteiten MIT en Berkeley, trok begin jaren zestig per motor naar Colombia (waar hij vrienden voor het leven maakte), en werkte daarna bij het Pentagon als codekraker. Toen hij tegenover een journalist kritiek leverde op de Vietnam-oorlog werd hij ontslagen en begon hij een succesvolle academische carrière als wiskundige. Al die tijd verdiende hij bij als belegger en investeerder - tot hij bedacht dat dáárin zijn toekomst lag. Met technieken uit de wiskunde maakte hij hedgefonds Renaissance Technologies vervolgens tot een van de succesvolste fondsen ter wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden