Berlusconi wil verandering met kabinet vol getrouwen

Berlusconi is opnieuw premier van Italië. Hij kondigt, samen met zijn 21-koppige ministersploeg, grondige hervormingen aan.

De presentatie van de nieuwe regering Berlusconi verliep anders, maar de ministersploeg telt veel bekende gezichten. Berlusconi rekent op getrouwen bij zijn taak Italië te hervormen.

Direct nadat Berlusconi woensdagavond tot premier was benoemd, presenteerde hij zijn zijn ministersploeg aan de pers. Het is gebruikelijk om een paar uur, of soms enkele dagen te wachten, maar Berlusconi wilde een signaal afgeven: de hervorming van het kwakkelende land kan niet langer wachten.

Berlusconi belooft snelle verandering en vooral een daadkrachtige aanpak van de beroerde staat van de overheidsfinanciën . Maar dat doet il cavaliere (de ridder) met een reeks wapenbroeders van het eerste uur. 21 ministers telt de ploeg waarmee hij het voor de derde keer wil gaan proberen. En meer dan de helft was er ook al bij in 2001 – toen hij regeerde tot 2006 – of al in 1994 – toen Berlusconi een paar maanden aan het bewind was.

„Ervaring is nodig om meteen aan de slag te kunnen”, zo had Berlusconi zijn bedoelingen al duidelijk gemaakt. Zo krijgt Giulio Tremonti, de vicevoorzitter van de voormalige neofascisten van de Alleanza Nazionale, weer de post financiën, voor de derde keer. Franco Frattini, demissionair eurocommissaris, wordt minister van buitenlandse zaken, tussen 2002 en 2004 was hij minister van justitie. Nieuwe gezichten zijn er overigens nauwelijks, en uiteindelijk zijn er ook weinig (vier) vrouwen en jongeren. Dat laatste had Berlusconi wel nadrukkelijk beloofd.

Een eenvoudige formatie is het niet geweest. Berlusconi – „Mijn hersens koken over” – stond onder druk van de AN, een partij die eerst dreigde op te gaan in een nieuwe formatie van Berlusconi maar die nu weer kleur heeft gekregen omdat de nieuwe burgemeester van Rome, Gianni Alemanno, van de AN is.

Maar vooral de populistische Lega Nord, aan wie de 71-jarige miljardair zijn winst bij de verkiezingen half april voor een groot deel te danken had, stelde hoge eisen.

De Lega, die ijvert voor de autonomie, zo niet de afscheiding van het noorden en anti-Europa en anti-immigratie is, krijgt alle gevraagde posten. Oprichter Umberto Bossi gaat nu weer over ’federalistische hervormingen’, een post die hij in 2004 moest inleveren na een hersenbloeding.

Ook het ministerie van binnenlandse zaken krijgt een Lega-minister: de gevoelige dossiers immigratie en veiligheid gaan naar van Roberto Maroni. Roberto Calderoli krijgt ’vereenvoudiging’, een nieuwe portefeuille waarmee Berlusconi wil onderstrepen dat hij Italië na twee mislukte pogingen nu echt grondig wil hervormen: Calderoli moet overtollige wet- en regelgeving opruimen.

De premier heeft zich weinig aangetrokken van de protesten van Libië en de Arabisch Liga, die Rome hadden gedreigd actie te ondernemen als de ’islamhater’ Calderoli terug zou keren als minister. Calderoli toonde begin 2006 een T-shirt met een van de beruchte Deense Mohammed cartoons op tv. Ook landbouw en infrastructuur zijn voor de Lega Nord. Die laatste post is belangrijk voor de partij, omdat er teveel geld voor dit doel naar het armere ’luie zuiden’ gaat.

Justitie gaat wel naar een nieuweling, de jonge coördinator van Berlusconi’s partij Forza Italia op Sicilië, Angelino Alfano.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden