Berlusconi weer in problemen Abortus dreigt Italiaanse coalitie te splijten

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De zomer leek rustig te eindigen voor de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi. Maar na de rel over de gratis spotjes op tv waarin de regering wordt aangeprezen, is er al weer een nieuwe controverse in de maak: over abortus.

Tot nu toe was het steeds regeringspartij Lega Nord, die voor onrust zorgde binnen de coalitie door uit de pas te lopen bij omstreden kwesties. Dit keer is het de beurt aan de Alleanza Nazionale om het vuurtje op te stoken.

Enkele weken voor de conferentie van de Verenigde Naties over bevolkingsgroei, volgende maand in Cairo, heeft de Italiaanse minister voor milieu, Altero Matteoli, geroepen dat abortus moord is. Hij zei dat de andere AN-ministers en zestig senatoren die zijn aangesloten bij een van de regeringspartijen, het met hem eens zijn.

De neo-fascist kreeg in elk geval steun van minister Antonio Guidi van gezinszaken (Forza Italia). Hij pleit voor herziening van de wet van 1978, waarin vrouwen boven achttien jaar zonder meer abortus wordt toegestaan in de eerste negentig dagen van de zwangerschap. De liberale minister Raffaele Costa (gezondheid) nam direct afstand van de opmerking van zijn collega. “De enige gevallen van moord zijn die welke in het strafrecht worden genoemd.”

Het radicale parlementslid Marco Pannella, die de regering steunt, is verontrust door de uitlatingen van Matteoli en Guidi. Pannella, die zich in de jaren zeventig sterk heeft gemaakt voor legalisering van abortus en echtscheiding, heeft gedreigd dat zijn kleine, maar invloedrijke partij de steun aan de regering zou kunnen opzeggen, als die zou besluiten tot aanscherping van de abortuswet.

Het Vaticaan presenteerde maandag een rapport met argumenten tegen legalisering van abortus en het gebruik van kunstmatige voorbehoedmiddelen. Het Vaticaan vindt dat in Cairo opnieuw moet worden uitgesproken dat abortus geen middel tot geboortenregeling mag zijn. Volgens minister Matteoli zal de Italiaanse delegatie, waarvan hij met collega Guidi lid is, dit standpunt steunen in Cairo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden