Berlusconi wacht nieuwe afstraffing

Premier van Italië, Silvio Berlusconi Beeld getty
Premier van Italië, Silvio BerlusconiBeeld getty

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wordt steeds minder populair in Italië. Bij de voorrondes van de lokale verkiezingen op 15 en 16 mei onderging de partij van Berlusconi een hevige nederlaag. Volgens waarnemers zou er binnen de coalitie al sprake zijn van plannen om Berlusconi te dumpen.

ANP/Redactie

In Italië heerst een gespannen sfeer nu de twijfel over het leiderschap van Berlusconi groeit. Vooral het verlies van stemmen in de stad Milaan, die al ruim veertien jaar wordt geregeerd door Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid, was een grote schok voor de premier.

Ergste nederlaag in twintig jaar
In de eerste ronde in Milaan verloor Berlusconi's kandidaat Letizia Moratti met 41,6 procent van de stemmen tegen de linkse tegenkandidaat Giuliano Pisapia. Die zorgde voor 48 procent van de stemmen. Op de stad Napels na, leed de premier ook in de andere steden en provinciën grote verliezen. Het is de eerste keer in twintig jaar dat de centrum-rechtse partij van Berlusconi zo'n grote nederlaag ervaart.

In een poging kiezers te winnen voor de tweede ronde zei Berlusconi dat Milaan zou veranderen in een 'islamitische stad' en een 'zigeunerpolis'. In een videoboodschap waarschuwde Berlusconi bovendien voor chaos en onveiligheid in Milaan bij een overwinning van de 'extreemlinkse' oppositie. De opmerkingen hebben tot grote verontwaardiging geleid bij de Italianen. Zelfs in Napels zou hij volgens de nieuwste peilingen procentpunten hebben verloren.

Tegen ruggen
De coalitiepartner Lega Nord verwijdert zich steeds meer van de premier. Zo was de partij het absoluut niet eens met de keuze van de premier om mee te doen aan de oorlog in Libië. Zelfs de Italiaanse zakenorganisatie Confindustria keerde zich vrijdag tegen de premier. Berlusconi zou te weinig doen om de economie te verbeteren. 'We kunnen onze teleurstelling niet verbergen. Hardere maatregelen moeten worden genomen,' zegt de voorzitster van Confindustria.

Premier Berlusconi zit momenteel in vier lopende rechtszaken. Drie daarvan gaan over vermeende fraude. In de andere sensationele rechtszaak wordt de premier ervan verdacht betaalde seks te hebben gehad met escortmeisje Ruby toen zij nog minderjarig was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden