Berlusconi spint garen bij verkiezing Napolitano

Links blok na presidentskeuze verdeeld Kans groeit op coalitie die oud-premier tegen justitie beschermt

Italië heeft een nieuwe president, maar de politieke chaos in het land is er nauwelijks minder om geworden. De 87-jarige Giorgio Napolitano, die zaterdag herkozen werd voor een tweede termijn, wacht de ondankbare taak een regeringscoalitie te smeden van partijen die er al sinds de verkiezingen van februari blijk van geven elkaar weinig te gunnen.

De onenigheid tussen de politieke blokken - en ook erbinnen - werd de afgelopen dagen juist geïllustreerd door de presidentsverkiezing in het parlement. Vijf rondes lang slaagden het linkse blok van Pier Luigi Bersani, de populistische 5-sterrenbeweging van Beppe Grillo en het rechtse blok van Silvio Berlusconi er niet in een consensuskandidaat te vinden. Tot ze ten einde raad bij Napolitano uitkwamen, de bejaarde president die er het liefst mee was opgehouden. Die haalde uiteindelijk makkelijk een meerderheid, met 738 van de 1007 stemmen.

De kansen dat Napolitano de partijen ertoe weet te bewegen tot een coalitie te komen, zijn er nog kleiner op geworden doordat het linkse blok - dat bij de parlementsverkiezingen van februari nog als grootste uit de bus kwam - stuurloos is geworden. Dat bleek al toen Bersani vrijdag in de vierde stemronde kopstuk Romano Prodi naar voren schoof als presidentskandidaat, maar er vervolgens niet eens in slaagde zijn eigen achterban unaniem op hem te laten stemmen. Bersani kondigde daarop aan op te stappen als linkse leider. Zaterdag voegde hij, en het gehele bestuur van zijn Democratische Partij, de daad bij het woord.

De grote overwinnaar van de presidentsverkiezing van Napolitano lijkt daarmee Silvio Berlusconi te zijn. De 76-jarige rechtse leider is erop uit een regering te vormen die hem via wetgeving kan vrijwaren van juridische vervolging, bijvoorbeeld voor betaalde seks hebben met een minderjarig meisje. Met een verzwakt links blok, is Berlusconi's onderhandelingspositie versterkt, temeer omdat hij er in de peilingen goed voor staat. Mocht Napolitano nieuwe verkiezingen uitschrijven, dan wint Berlusconi waarschijnlijk.

Niet overigens als het aan Beppe Grillo ligt, die woedend reageerde op de herverkiezing van Napolitano, een vertegenwoordiger van de oude politieke klasse waar Grillo zo'n hekel aan heeft. Een 'staatsgreep' was het naar voren schuiven van de oude leider, stelde hij, erop gericht Italië van broodnodige hervormingen af te houden.

Grillo riep zijn achterban op om met 'miljoenen' de straat op te gaan. Hij voorspelde gisteren dat de traditionele partijen nog hoogstens een jaar zullen bestaan.

Nog niet de oudste
Giorgio Napolitano is oud (87), maar hij is niet het oudste staatshoofd ter wereld. Dat is momenteel de 89-jarige Sjimon Peres, de president van Israël. Peres, geboren op 2 augustus 1923, houdt leeftijdgenoot Robert Mugabe (21 februari 1924), president van Zimbabwe, achter zich. Ook de Saoedische koning Abdoellah (88) en president van Ethiopië Girma Wolde-Giorgis (88) zijn ouder dan Napolitano.

De kans dat Napolitano het ooit tot de oudste schopt, is klein. Weliswaar werd hij zaterdag voor een termijn van zeven jaar verkozen, maar volgens veel Italianen is hij niet van plan tot zijn 94ste door te gaan. Mogelijk houdt hij er al mee op zodra er een nieuw kabinet is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden