Berlusconi ploetert voort, zwakker dan ooit

'Iedereen ziet dat de keizer inmiddels naakt is' Vandaag vertrouwensstemming in Italiaans parlement

PAULINE VALKENET | ROME

"Deze regering bestaat uit levende doden", weet de ene politicoloog. "De cyclus van Silvio Berlusconi is afgerond, zijn tijd zit erop", beweert de andere politicoloog. Beide mannen verwoorden een stemming die wijdverbreid is onder de Italianen: de omstreden premier, die net 75 is geworden en de Italiaanse politiek sinds 1994 beheerst, loopt nu echt op zijn laatste benen.

De regering-Berlusconi zou vandaag al kunnen vallen. Want de premier heeft de Kamer van Afgevaardigden gisteren gevraagd om het vertrouwen in hem te bevestigen middels een stemming. Hij wil dat risico nemen om te laten zien dat hij nog altijd een parlementaire meerderheid heeft en dus prima verder kan regeren. "We zullen het pessimisme overwinnen en Italië er bovenop helpen. Ik wil doorregeren tot 2013; er is geen geloofwaardig alternatief voor mijn regering", zo sprak een vermoeid ogende premier de parlementsleden gisterochtend toe.

Maar de verwachting is dat het Berlusconi ook vandaag weer zal lukken om een meerderheid van Kamerleden, hoe krap ook, achter zich te krijgen. Want noch de oppositiepartijen noch de regeringspartijen willen zich in een politieke crisis storten waarvan ze de uitkomst niet kennen. Leidt die tot een doorstart van centrum-rechts, zonder Berlusconi, of tot een 'technische regering' van deskundigen die Italië door de eurocrisis loodst? Of komen er volgend jaar voortijdige verkiezingen? Niets is zeker, en daarom zullen de meeste parlementariërs nu nog geen afscheid willen nemen van hun dikbetaalde baan met de bijbehorende privileges.

En dus ploetert Berlusconi voort, zwakker dan ooit. Ligt hij niet onder vuur vanwege zijn nachtelijke avontuurtjes met allerlei prostituees, dan ruziet hij wel met zijn minister van financien of verweert hij zich in de rechtbank tegen aanklachten van omkoping, fraude en het hebben van seks met een minderjarig meisje.

Zelfs de katholieke kerk, die in de conservatieve Berlusconi altijd een nuttige handlanger zag, is hem zat. Angelo Bagnasco, de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, zei onlangs: "We worden vernederd door gedrag dat niet alleen tegen het openbare decorum indruist, maar vooral treurig is. Het tast het imago van ons land aan. We zien een levensstijl die niet is te verenigen met een publieke functie."

Andere natuurlijke bondgenoten hebben het gehad met Berlusconi. Confindustria, de vereniging van grote ondernemers, verwijt de regeringsleider gebrek aan daadkracht en geloofwaardigheid nu dit land zich in het oog van de financiële storm bevindt. De ene na de andere kredietbeoordelaar verlaagt de kredietwaardigheid van Italië, maar Berlusconi is drukker met zijn vriendinnetjes en zijn persoonlijke kruistocht tegen justitie dan met maatregelen om de schuldencrisis te bezweren - zo luidt de kritiek van Confindustria. Berlusconi heeft meermaals aangekondigd met maatregelen te komen om de economische groei te stimuleren, maar vooralsnog is dat niet gebeurd. En daarmee voedt hij ook de ontevredenheid onder zijn eigen partijgenoten.

"Berlusconi overleeft de vertrouwensstemming waarschijnlijk wel, maar iedereen ziet dat de keizer inmiddels naakt is", zei een commentator gisteren op tv. "Er is niet één parlementariër die niet denkt dat het tijdperk-Berlusconi binnenkort ten einde is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden