Berlusconi goed voor zichzelf

ROME - De Italiaanse regering is, onder aanvoering van premier Silvio Berlusconi, druk bezig om het juridische systeem om te gooien. Dat was een van de vele beloftes waarmee de centrum-rechtse coalitie in mei de verkiezingen won. Maar de hervormingen van het juridisch bestel gaan in het parlement steevast gepaard met heftige discussies, gescheld en bijna-vechtpartijen. De gemoederen raken zo verhit omdat rond elk wetsontwerp de geur van Berlusconi's belangenconflict hangt.

Eerder deze maand kwam de regering met een wetsvoorstel over het verkrijgen van bewijsmateriaal uit Zwitserland. Italiaanse officieren van justitie moeten zich aan veel strictere en ingewikkelder regels gaan houden. Een Italiaanse topofficier van justitie die de maffia bestrijdt zei: ,,Criminelen opereren over grenzen heen en dus moeten wij dat ook kunnen doen. Deze nieuwe wet zal hoge barrières opwerpen.'' Een hooggeplaatste Zwitserse jurist noemde de wet 'een catastrofe voor de internationale justitie'.

Volgens de regering Berlusconi is de wet bedoeld om de rechten van beklaagden te waarborgen. Maar volgens de centrumlinkse oppositie zijn er toch vooral een paar duidelijk aanwijsbare personen voor wie de wet, die een terugwerkende kracht heeft, precies op tijd komt. Berlusconi en een paar van zijn beste vrienden, die processen wegens corruptie aan hun broek hebben hangen waarbij informatie over geheime buitenlandse bankrekeningen belangrijk kan zijn, zouden dankzij deze wet weleens vrijuit kunnen gaan.

De omstreden wet is de laatste van een reeks die de regering Berlusconi heeft uitgevaardigd. De allereerste maatregel van de kersverse regering was het afschaffen van de belasting op een erfenis. Natuurlijk is iedere Italiaan die een erfenis krijgt daarmee in zijn sas. Maar de erfgenamen van Silvio Berlusconi, de rijkste man van Italië, profiteren er duidelijk het meeste van.

Ook een andere wet, die weer te maken heeft met het omvormen van het juridische systeem en die geknoei met de boekhouding veel moeilijker strafbaar maakt, viel bij de oppositie in slechte aarde. De maatregel bepaalt dat dit misdrijf sneller dan voorheen verjaart. Volgens de oppositie zouden hierdoor drie lopende zaken tegen Berlusconi in de vuilnisbak verdwijnen.

Critici verwijten Berlusconi dat hij, sinds hij aan de macht is, vooral bezig is geweest met het veiligstellen van zichzelf en zijn makkers. Een commentator van het dagblad La Stampa schreef Berlusconi een open brief: ,,Geachte doctor Premier. Ik heb een representatieve opiniepeiling gehouden bij de bakker hier in mijn straat. In tegenstelling tot wat U gelooft komen de kwesties 'knoeien met de boekhouding' en 'het verkrijgen van Zwitsers bewijsmateriaal' respectievelijk op de 1123ste en 1124ste plaats op de lijst van problemen die de burgers urgent vinden. Ik zou U eraan willen herinneren dat U nog niets hebt gedaan aan de door U gedane verkiezingsbeloftes als het verlagen van de belasting, de strijd tegen de criminaliteit en het scheppen van banen''.

Toen Silvio Berlusconi zich in de verkiezingsstrijd stortte is er, in binnen- en buitenland, veel kritiek geweest op het belangenconflict van de premier in spe. Berlusconi is naast politicus ook eigenaar van onder andere drie televisiestations, een voetbalclub, een verzekeringsmaatschappij en een uitgeverij. Om de critici tegemoet te komen is hij onlangs met een wetsvoorstel gekomen. De voorzitters van de twee kamers van het parlement, beiden leden van Berlusconi's coalitie, zullen drie 'wijzen' aanwijzen die alle decreten en wetsvoorstellen van de regering onder de loep nemen. Als de drie een belangenconflict constateren kunnen ze dat aan het parlement melden. ,,Het is een grap'', zei oppositieleider Francesco Rutelli. ,,De drie kunnen geen straffen uitdelen, niets tegenhouden. We maken onszelf hiermee belachelijk ten overstaan van de rest van Europa''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden