Update

Berlusconi gearriveerd bij paleis Napolitano

Silvico Berlusconi. Beeld epa
Silvico Berlusconi.Beeld epa

Premier Silvio Berlusconi van Italië is vanavond bij het Quirinaalspaleis in Rome gearriveerd voor een gesprek met president Giorgio Napolitano. Beide politici hadden eerder al bekendgemaakt dat de regeringsleider zijn ontslag zou aanbieden. Een menigte op het plein voor het paleis onthaalde de premier met kreten als 'Buffone!' (Clown!), aldus Italiaanse media.

Redactie

Voordat hij met bijna een half uur vertraging naar de president ging, had de premier nog een vergadering thuis met de partijtop van zijn PDL. Daar zouden nieuwe voorwaarden zijn afgesproken voor steun aan Mario Monti als premier. Zo zou de ervaren econoom Monti moeten beloven dat hij zich bij de eerstvolgende verkiezingen niet kandidaat stelt, zoals Romano Prodi deed, die met zijn centrumlinkse bondgenootschap Berlusconi twee keer van het pluche van de macht verdreef.

Ook zou Monti I een 'technische' regering moeten worden die alleen de afspraken met de EU uitvoert, terwijl de oppositie politieke hervormingen wil, zoals een nieuwe kieswet.

Stemming
De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden stemde vandaag vóór een ingrijpend bezuinigingspakket. 380 van de 630 Kamerleden stemden voor het ingrijpende plan. Verwacht wordt nu dat premier Silvio Berlusconi vanavond zijn ontslag en dat van zijn ministers aanbiedt. Hij wordt vermoedelijk nog dit weekeinde opgevolgd door de partijloze Mario Monti, de kandidaat die de voorkeur heeft van president Giorgio Napolitano om een nationale noodregering te leiden.

Het kabinet-Berlusconi IV kwam vanavond in hartje Rome nog bijeenvoor zijn laatste zitting en was na 35 minuten afgelopen. Buiten Palazzo Chigi, het kantoor van de premier, stonden honderden betogers met spandoeken als 'Bye bye Silvio' en 'Vandaag, 12 november 2011, dag van bevrijding'. Zij werden met dranghekken op een afstand gehouden.

Nationaal noodkabinet
Silvio Berlusconi heeft vanavond nog verwoede pogingen gedaan om juniorpartner Lega Nord te overtuigen een nationaal noodkabinet onder leiding van Mario Monti te steunen, aldus Italiaanse media.

De populistische Lega Nord lijkt een voorkeur te hebben voor de oppositie. Dan zouden de separatisten zich kunnen profileren als de partij die de pensioenen van de burgers beschermt tegen de bezuinigingen.

Gisteren nam de Senaat het bezuinigingspakket al aan. Berlusconi had de instemming als voorwaarde gesteld voor zijn aftreden. Afgelopen dinsdag verloor zijn regering een meerderheid in de Kamer.

Bezuinigen
Italië wil niet alleen bezuinigen, maar ook de btw verhogen, staatseigendommen verkopen, de pensioenleeftijd verhogen, belastingontduiking aanpakken en nieuwe belastingen invoeren. Rome wil zo de economie stimuleren en de enorme staatsschuld onder controle brengen. Het pakket is onder druk van de Europese Unie tot stand gekomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden