Berlusconi dreigt kabinet te laten vallen

Premier Monti kan niet zonder zijn steun 'Het beleid, dat Merkel Italië oplegt, moet veranderen'

Silvio Berlusconi heeft flinke onrust veroorzaakt door te dreigen de regering van Mario Monti te laten vallen. De Italiaanse ex-premier uitte zaterdag tijdens een persconferentie ongewoon forse kritiek op zijn opvolger.

"Er zijn maatregelen genomen die ertoe hebben geleid dat onze economie in een neerwaarts spiraal zonder einde terecht is gekomen", meende Berlusconi. En hij vindt dat het zakenkabinet, dat bijna een jaar geleden is aangesteld om Italië van de financiële afgrond te redden, veel te volgzaam is en precies doet wat Duitsland wil. "Het beleid, dat mevrouw Merkel Italië oplegt, moet volledig veranderen." En dus, zo concludeerde de leider van de grootste centrumrechtse partij in het parlement, gaat hij met zijn partijtop beoordelen 'of het beter is om het vertrouwen in de regering onmiddellijk op te zeggen, of de verkiezingen af te wachten'. Berlusconi liet weten dat het besluit - dat politieke chaos kan veroorzaken - de komende dagen wordt genomen.

De parlementsverkiezingen staan in het voorjaar gepland. Tot Berlusconi's dreigende taal van zaterdag was de verwachting dat Monti tot aan die verkiezingen - mogelijk in april - zou blijven zitten. Diens zakenkabinet kan in het parlement niet zonder de steun van Berlusconi's Volk van de Vrijheid. De 76-jarige Berlusconi zei kort geleden nog dat hij zelf geen premier meer wil worden, en liet doorschemeren dat hij een kabinet met Monti ook ná de verkiezingen wel zag zitten.

Het lijkt erop dat Berlusconi zaterdag plotseling een ommezwaai maakte omdat hij kwaad en gefrustreerd was. Want de dag ervoor was hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens belastingfraude. Berlusconi gaat in hoger beroep en belandt waarschijnlijk nooit in de gevangenis, maar klaarblijkelijk heeft dat vonnis hem door het lint doen gaan. Hij haalde naar alle kanten uit: naar Monti, naar het dominante Duitsland, naar de belastingdienst die 'afperst' en - zoals gewoonlijk - naar rechters en aanklagers die het op hem zouden hebben gemunt.

Als Berlusconi Monti daadwerkelijk onderuit haalt, kan het krediet dat Italië in de eurozone met de huidige regering en bezuinigingsmaatregelen heeft opgebouwd in één klap verdwijnen. De rente op Italiaanse staatsleningen zal weer stijgen; dat is een bedreiging voor de euro. Want als Monti valt, ontstaat er grote onzekerheid: wie komt er dan aan de macht en hoe hard zal die volgende regering haar best doen om de staatsfinanciën te verbeteren?

Veel politieke analisten geloven niet dat Berlusconi de regering nu laat vallen. Zij denken dat de getergde oud-premier simpelweg zijn hart moest luchten.

Berlusconi lijkt ook geen baat te hebben bij vervroegde verkiezingen. In de peilingen doet zijn Volk van de Vrijheid het puur slecht. De partij zou nog geen 15 procent van de stemmen krijgen. Bovendien is ze niet klaar voor verkiezingen: er is geen lijsttrekker, er is grote onderlinge verdeeldheid en de partij is verwikkeld in meerdere omkoopschandalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden