Berlusconi als grote voorbeeld van onze polderpopulisten

In HP/De Tijd een artikel over juweliers die hun winkels verbouwen tot bunkers om het toenemend aantal gewelddadige overvallen het hoofd te bieden. Sommigen hebben het pistool onder de toonbank liggen, zoals de Tilburgse juwelier Pijnenburg die een overvaller zo verwondde dat hij overleed.

De Limburgse juwelier Vaessen zit in een 'slachtofferhulpteam' voor getraumatiseerde collega's. Bloedstollende verhalen hoort hij, 'over schietpartijen en gegijzelde kinderen'. Vaessen heeft begrip voor zijn Tilburgse collega: ,,Voor zo'n overvaller geldt: dat is het risico van het vak.''

Kogelvrij glas, warmtesensoren, camera's, mistgeneratoren: niet alleen de juwelier, ook zijn welgestelde klanten weten hoe ze beveiligen moeten. Neem de nouveau riche van de Rotterdamse wijk Duivenstein, ongewild populair bij overvallers. Alleen barricaderen helpt nog. Aandacht in het tv-programma 'Opsporing Verzocht' loste weliswaar een overval op, maar zorgde ook voor een nieuwe golf inbraken.

Vrij Nederland wijdt een dossier aan populisme, het verschijnsel waarin 'welvaart de kiezer in een ongeleid projectiel verandert', waarbij Silvio Berlusconi wordt opgevoerd als het grote voorbeeld van onze polderpopulisten. Met dit enorme verschil dat een politieke carrière Berlusconi de vlucht naar voren verschafte die hem buiten de gevangenis hield en een dergelijke uitweg heeft Fortuyn voor zover bekend niet nodig.

Ook in VN een prachtig verbeelde reportage (foto's van Ad van Denderen) over katholieken in Nederland. Het rijke roomse leven is nog geenszins verdwenen, zo valt te lezen.

Criminaliteit staat 'opeens' hoog op de agenda van de politici-op-campagne, signaleert Elsevier. Het blad -dat zelf jaarlijks uitvoerig rapporteert hoeveel moorden er het jaar daarvoor weer zijn gepleegd- vraagt zich af hoe onveilig Nederland eigenlijk is. Ons land blijkt een van de onveiligste in de westerse wereld. Door de toegenomen welvaart valt er veel te roven in de dure paleisjes waarvan de bazen overdag uit werken zijn. Daarbij zijn telefoons en audioapparatuur draagbaar en dus 'grijpbaar' geworden.

Een kwart van de bevolking wordt jaarlijks door een misdrijf getroffen. Zelfs het platteland ontkomt niet aan de trend: een dorp als Middelharnis op Goeree-Overflakkee kreeg de afgelopen herfst drie ramkraken voor de kiezen.

In De Groene Amsterdammer een interview met schrijfster Ethel Portnoy, inmiddels 75 jaar en verantwoordelijk voor de zojuist verschenen verhalenbundel 'Portret'. De geldingsdrang duurt onverminderd voort: ,,Wat er ook gebeurt: ik schrijf tot ik neerval.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden