Berlijnse galeriehoudster wordt nieuwe directeur Architectuurinstituut

Van onze correspondente BERLIJN - De Berlijnse architectuur-galeriehoudster Kristin Feireiss wordt de nieuwe directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam.

De 53-jarige Feireiss zal uiterlijk april volgend jaar de huidige interimdirecteur H.J.A.M. van Haaren opvolgen. Feireiss is eind oktober door het bestuur voor de functie gevraagd die voorheen door Adri Duyvestein werd bekleed voor hij lid werd van de Tweede Kamer voor de PvdA. Na het vertrek was het moeilijk een nieuwe directeur te vinden nadat Frits Becht weigerde directeur te worden omdat hij zich zorgen maakte over het budget van het instituut.

Kristin Feireiss is in Berlijn en ver daarbuiten bekend als de directeur en oprichtster van het Architectuurforum Aedes dat uit twee galeries bestaat. Aedes West, aan de Westberlijnse Savignyplatz was en is een centrum voor internationale architectuur. Aedes East in de Oostberlijnse Hackesche Höfe bestaat sinds deze zomer en biedt nog meer discussiebijeenkomsten en tentoonstellingsruimte dan de bestaande ruimte in het westen van de stad.

In Berlijn is Kristin Feireiss betrokken bij vrijwel alle discussies over de wederopbouw van de stad. Ze is ver buiten de Duitse en Europese grenzen bekend bij architecten van naam en faam die niet alleen bij haar hun werk exposeerden maar altijd bij de openingen van de tentoonstellingen aanwezig waren. In Berlijn waren en zijn, mede dankzij de contacten van Feireiss, altijd veel lezingen en discussiebijeenkomsten waaraan de bekendste architecten van de wereld deelnemen.

Volker Hassemer, de Berlijnse wethouder voor stadsontwikkeling en milieubescherming die veel met Feireiss samen organiseerde, noemt haar de “pionier die in Berlijn architectuur en stedebouw tentoonstelde en het gesprek daarover te organiseren. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de discussie. Ze heeft ook veel architecten naar Berlijn gehaald en zo konden verschillende 'handschriften' in de stad samenkomen. Ze heeft internationaal belangrijke mensen voor altijd aan de stad verbonden.”

Een collega bij de Aedesgalerie in Berlijn, Hans Jürgen Commerell, verheugt zich over de benoeming. “We hopen en verwachten dat ze met haar internationale contacten het Nederlands Architectuurinstituut op een internationaal spoor kan brengen.” Commerell benadrukt dat Feireiss gewoon directeur blijft van Aedes en de exposities daar blijft organiseren. Er zal vanaf nu echter af en toe een discussie zonder haar leiding worden georganiseerd. Maar ze blijft ook actief bij de discussies in Berlijn betrokken. “Dat klinkt misschien onmogelijk maar we hebben hier met haar al zo veel onmogelijke dingen gedaan.”

Commerell bevestigt dat Feireiss in haar galerie altijd veel aandacht had voor Nederlandse architecten. Zo organiseerde zij al een expositie met werk van Rem Koolhaas toen die nog totaal onbekend was. “Wij hebben de Nederlanders altijd als een open volk ervaren. Dat toont zich blijkbaar ook in de architectuur”, aldus Commerell. De Nederlandse architect Ben van Berkel gaf de nieuwe galerie Aedes East voor Feireiss vorm.

Kristin Feireiss studeerde kunstgeschiedenis en werkte onder meer als kunst- en architectuurcriticus bij het dagblad Der Abend en de Berlijnse geallieerde radiozender RIAS. Verder was ze actief als persvoorlichter van het Internationale Design Centrum en bestuurslid van de Deutsche Werkbund in Berlijn.

De voorzitter van de Bond van Nederlandse Architekten, Carel Weeber, reageert verbaasd op de benoeming. “Haar naam zegt mij niets.” Na enig nadenken luidt zijn voorlopige conclusie: “Ik ben blij dat het geen Nederlander is geworden. Iedereen die in Nederland in aanmerking kwam, heeft bij voorbaat al een bepaald imago.” Gezien het getroubleerde fusieverleden van het NAi vindt hij het goed dat de taak om het instituut verder samen te smeden terechtkomt bij een persoon die in Nederland een onbeschreven blad is.

Interimdirecteur van het NAi Van Haaren laat een gedecideerd 'nee' horen op de vraag of mevrouw Feireiss ook in Berlijn actief mag blijven. “Ze komt full-time bij het NAi. Ze draagt haar werk dáár over. Dat is de afspraak. Als het anders is, hebben we een probleem. Maar ik ga er vanuit dat het een misverstand is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden