Berlijn zoekt naarstig onderdak voor vluchtelingen

Hangars, een congrescentrum, een wielerbaan - maar een deel mijdt deze grote opvangcentra

ANTOINE VERBIJ

Twee gigantische vliegtuighangars. Ooit onder Hitler gebouwd, nu slechts een enkele keer in gebruik voor een grote modebeurs. Straks volgebouwd met tenten voor 1200 vluchtelingen? "We zijn er nog mee bezig", zegt woordvoerder Regina Kneiding van de afdeling gezondheid en sociale zaken van het Berlijnse stadsbestuur. "Er kleven veel nadelen aan."

De gedachte is dat met de naderende herfst 'tenten in de open lucht niet meer kunnen'. Maar de hangars zien er ook niet bepaald verwelkomend uit. "Er moet nog veel gebeuren om de mensen er goed te kunnen verzorgen. Sanitair, keukens. Of het allemaal doorgaat, is nog niet zeker", aldus Kneiding. "We zoeken ondertussen naarstig verder."

Kneiding noemt onder meer het Internationale Congres Centrum, een gigantische, betonnen kolos in het westen van de stad. Sinds vorig jaar buiten gebruik. "Daar is voldoende sanitair, maar er is ook al veel uit gesloopt." Ondertussen behelpt de stad zich met kleinere sporthallen en met het opvangcentrum Marienfelde waar ooit gevluchte DDR-burgers onderdak vonden.

Verder heeft het stadsbestuur het oog laten vallen op een wielerbaan in het oosten van de stad, half onder de grond gebouwd. Ooit bedoeld voor Olympische Spelen in Berlijn, die niet doorgingen. Soms vinden er nog wielerzesdaagsen plaats. Nu lopen er technici, medici en hulpverleners in en uit om te zien of er onderkomens voor honderden asielzoekers in kunnen.

"Nee, we gaan geen grote hallen inrichten voor de eerste opvang van vluchtelingen", besloot het stadsbetuur nog vorige week. Maar crisis is crisis. Berlijn gaat voor de komende dagen uit van duizend vluchtelingen per dag die uit Polen en Oostenrijk met treinen en taxi's in Berlijn aankomen. Dan zijn inventiviteit en flexibiliteit vereist.

Berlijn biedt die. Medische verzorging, voedsel en kleding, gelegenheid tot spel en sport voor de hoognodige afleiding na alles wat de vluchtelingen hebben meegemaakt. Het Berlijnse stadsbestuur en de Berlijnse bevolking zijn grootmoedig. Inmiddels haast te grootmoedig. Het aanbod overtreft op een aantal punten de vraag.

Want een deel van de vluchtelingen mijdt de grote opvangcentra. Zij hebben al familie en vrienden in Duitsland bij wie ze terecht kunnen. Of ze willen zo snel mogelijk door naar Zweden, waar ook velen familie hebben bij wie ze onderdak hopen te vinden. Ware daar niet het tussenstation Denemarken, dat bezig is net zulke hindernissen op te werpen als Hongarije.

Berlijn heeft nu ook een tweede registratiecentrum ingericht. Het tot nu toe enige in de Turmstrasse is zwaar overbelast. Het stadsbestuur heeft een luxe bankgebouw in een chique wijk, dat al enige tijd leegstond, opgeëist. Het werd alleen nog gebruikt voor filmopnamen met bankovervallen en ziekenhuisscènes.

De filmproductiemaatschappij staat de ruimten graag af. Marmeren loketten, comfortabele wachtruimten, zachte tapijten. Bovendien kan een deel van het talrijke extra personeel dat voor de verwerking van de asielaanvragen moet zorgen, in de luxe directiekamers terecht.

"Aanpakken", noemde Merkel dat in haar rede woensdag voor het parlement. En ze vindt met die aansporing niet alleen in Berlijn gehoor. Ook in München pakt men aan, en in Hamburg. En in vele kleinere steden. Bij een bezoek gisteren aan een opvangcentrum in het westen van Berlijn, roemde Markel de hulpverleners. De asielzoekers begroetten haar met een warm applaus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden