Berlijn wordt steeds meer een echte fietsstad

Berlijn is uitgegroeid tot een echte fietsstad. Twintig jaar geleden vond je in de gele gids maar twee fietsverhuurbedrijven, waarvan de ene ’Hollandrad’ heette. Nu vind je er in elk buurtje wel een. En voor de bijdetijdse fietser is er de fietsenverhuur per mobiele telefoon van de Duitse spoorwegen.

Berlijn legt steeds meer fietspaden aan. Hun lengte bedraagt inmiddels 620 kilometer. Veel fietspaden lopen over het trottoir, wat lastig en gevaarlijk is.

Berlijn heeft ook een ander idee over de breedte van een fietspad dan Nederland. De meeste fietspaden zijn niet breder dan één meter. Waar geen fietspad is, rijden veel fietsers over het trottoir, omdat het op de hobbelige straatstenen te lastig fietsen is.

Berlijners pakken fietsen serieus aan. Ze rijden vaak op dure fietsen en dragen speciale kledij. En ze rijden hard. Gelukkig zie je ook steeds meer relaxte Berlijners op de fiets. Jong volk op rammelkasten. En types die fluitend naar hun werk peddelen.

Hoewel de afstanden groot zijn, is de hele stad goed per fiets te bereizen. Wie niet almaar wil trappen, kan elk moment met fiets en al in de metro stappen. In de wagons zijn speciale plekken voor reizigers met fietsen.

Fietsen in Berlijn is de beste manier om het karakter van de stad te leren kennen. Berlijn bestaat uit vele kernen. Al fietsend waan je je het ene moment in stedelijk randgebied met vervallen industrieterreinen, het volgende moment rijd je weer een gezellige buurt binnen, met oude woonblokken en straten vol cafés.

Er zijn prachtige fietsroutes door en om Berlijn. De boeiendste is de ’Mauerweg’, een fietsroute die de Muur volgt die West-Berlijn van 1961 tot 1989 van de DDR scheidde. Het is een avontuurlijke route, beladen met historie. het hele traject is 160 kilometer lang.

Wie langer dan een paar dagen in Berlijn verblijft, moet ook eens met de fiets in de metro stappen en naar het eindpunt rijden.

Dat eindpunt ligt vaak ver buiten Berlijn, bijvoorbeeld in de oude stadjes Oranienburg of Bernau. Daar beginnen prachtige fietsroutes door de heuvels en langs de meren van Brandenburg.

Je kunt dan langs een van de kleine riviertjes weer terug naar het centrum van Berlijn. De Panke en de Wuhle zijn zulke riviertjes. Wie ze volgt, leert alle facetten van Berlijn kennen. Je fietst door wijken met flats, parken met kasteeltjes, villawijken waar West-Duitse kapitalisten of Oost-Duitse partijleiders woonden, en langs eindeloos veel volkstuintjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden