Berlijn herdenkt blokkade en luchtbrug

BERLIJN (ANP) - Berlijn staat dinsdag stil bij het einde van de Russische blokkade van het westelijke deel van de stad, zestig jaar geleden. Op het inmiddels gesloten vliegveld Tempelhof in de Duitse hoofdstad wordt herdacht hoe een westerse luchtbrug de stad bijna een jaar lang in leven hield.

ANP

Op Tempelhof wordt onder meer een muziekfestival gehouden, waarbij meer dan honderdduizend bezoekers worden verwacht. Aan het einde van de middag dropt een vrachtvliegtuig, een McDonnell Douglas DC-3, kleine pakketten met snoep boven het vliegveld, net zoals in 1948 en 1949 voedselpakketten werden ingevlogen.

De luchtbrug was een grootscheepse operatie van de westerse geallieerden van juni 1948 tot mei 1949. Ze wilden zo het westelijke deel van Berlijn, een kapitalistisch eiland in het communistische Oost-Duitsland, in leven houden, nadat Sovjetdictator Josef Stalin het gebied had afgesloten van de buitenwereld. Al het verkeer over straten, waterwegen en spoorlijnen werd onmogelijk gemaakt, om West-Berlijn dood te laten bloeden.

Omdat Moskou geen zeggenschap had over het luchtruim boven Oost-Duitsland, besloten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de Berlijners met vliegtuigen te voorzien van brandstof en levensmiddelen. Om de paar minuten, dag en nacht, landde er een volbeladen toestel op het vliegveld Tempelhof. De luchtbrug redde West-Berlijn. Op 12 mei 1949 hief de Sovjet-Unie daarom de blokkade op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden