Berisping vijftig opleidingen omdat ze onvoldoendes scoren

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Sinds 2010 zijn bijna vijftig opleidingen in het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs op de vingers getikt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. De NVAO is het orgaan dat namens de overheid de kwaliteit van het hoger onderwijs beoordeelt.

Marijke de Vries

Eind 2011 ging veel aandacht uit naar de Hogeschool Windesheim in Zwolle, toen bleek dat het afstudeerwerk van studenten journalistiek niet altijd hbo-waardig was. Maar sindsdien werden nog tientallen opleidingen op de vingers getikt.

Het gaat in totaal om 38 opleidingen van door de overheid gefinancierde hogescholen en universiteiten en tien opleidingen die door een particuliere instelling, zoals LOI en Business School Notenboom, worden aangeboden. De scripties zijn er matig of zelfs onvoldoende, er worden genadezesjes gegeven, of studenten weten niet hoe ze onderzoek moeten doen.

De opleidingen kregen één of twee jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Elf opleidingen - waaronder de journalistiekopleiding van Windesheim - hebben inmiddels een herkeuring achter de rug en zijn alsnog goed bevonden. Nog geen enkele opleiding heeft definitief de deuren moeten sluiten.

Dat er steeds meer opleidingen onder vuur komen te liggen, heeft te maken met een wetswijziging uit 2011, zegt NVAO-voorzitter Anne Flierman. Sindsdien mogen de beoordelingscommissies een herkansing geven. In het oude systeem kon een opleiding alleen slagen of zakken. In dat laatste geval was een opleiding ten dode opgeschreven - er mochten geen diploma's meer worden uitgereikt en geen nieuwe studenten meer beginnen - en dat vonden de commissies wel erg ver gaan. "Als het maar enigszins mogelijk was om een opleiding toch de brug over te helpen dan deed men dat", zegt Flierman.

Opvallend is dat niet alleen hbo-opleidingen de test niet doorstaan. Ook universitaire studies, waarop doorgaans weinig kritiek is, werden op de vingers getikt. "Daar moeten ze aan wennen. Men vindt dat niet leuk", zegt Flierman. Hebben de universiteiten dan zitten slapen? "In een aantal gevallen dachten ze misschien te gemakkelijk dat het wel goed zat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden