Bericht zet Athene onder druk

Onbevestigd nieuws dat IMF de geldkraan dichtdraait zaait wereldwijd onrust

GIJS MOES | BRUSSEL

Een onbevestigd bericht uit het Duitse blad Der Spiegel zaait wereldwijd onrust over Griekenland en daarmee de hele eurozone. Komt de steun voor Griekenland nu echt in gevaar? Drie vragen en antwoorden.

Waar komt de nieuwe onrust over Griekenland vandaan?
Directe aanleiding is een bericht in Der Spiegel, waarin gesteld wordt dat het Internationaal Monetair Fonds geen steun meer wil geven aan Griekenland. Dat zouden bronnen in Washington en Brussel gezegd hebben tegen het gerenommeerde tijdschrift.

Veelzeggend is de grote impact van dit bericht. Veel media, ook deze krant, namen het over. De Europese Commissie kreeg gisteren veel vragen over de steun aan Griekenland. Die werden weggewimpeld met bekende frases, zoals dat de commissie vindt dat Griekenland in de eurozone thuishoort.

Het onderliggende probleem - waardoor het nieuws zo aansloeg - is de onzekerheid over de voortgang van bezuinigingen en hervormingen in Griekenland. Die maatregelen zijn afgesproken met de EU en het IMF in ruil voor miljardenleningen, maar het is duidelijk dat Athene flink achter ligt. Dat erkende de woordvoerder van de Europese Commissie gisteren ook.

Wil het IMF echt stoppen met steun geven?
Het IMF liet gisteren weten dat het Griekenland blijft steunen in de strijd tegen zijn economische problemen. Is daarmee de onrust verdwenen? Nee, want een harde ontkenning is dit niet. Het IMF heeft niet verzekerd dat het steeds geld blijft verstrekken, zoveel als Griekenland nodig heeft.

Die zekerheid zal het fonds nooit geven en de Europese Commissie ook niet, want daarmee zouden ze alle druk op Athene wegnemen. Nu moet die druk juist worden opgevoerd. Een zogeheten trojka van experts van EU en IMF vertrekt vandaag naar Griekenland om de toestand op te nemen. Ze zijn daar naar verwachting enkele weken mee bezig.

Iedereen gaat ervan uit dat de trojka terugkomt met het bericht dat Griekenland de afgelopen maanden veel te weinig heeft gedaan. De bezuinigingen en hervormingen hebben stilgelegen door de politieke onrust, in mei en juni mochten de Grieken stemmen. De nieuwe regering van premier Samaras kon het vorige week niet eens worden over een nieuw bezuinigingspakket.

Heeft Griekenland meer geld nodig en zo ja, wanneer?
Griekenland heeft volgens alle deskundigen in september weer geld nodig. Dan staat ook een volgende uitkering uit het lopende, tweede steunpakket op het programma. In augustus moet Athene al miljarden terugbetalen aan de Europese Centrale Bank, maar het ziet ernaar uit dat hiervoor wel een technische oplossing wordt gevonden.

Of Griekenland in september geld krijgt, hangt van het trojka-rapport af. Maar een negatief rapport leidt nog niet direct tot het stoppen van de leningen. Waarschijnlijker is het dat er nieuwe afspraken met de regering worden gemaakt: die moet dan verzekeren dat ze nu echt werk maakt van de bezuinigingen, privatiseringen en hervormingen.

Ondertussen doen al verhalen over een nieuw steunpakket voor Griekenland de ronde, het derde sinds het begin van de crisis eind 2009. Het lijkt onmogelijk voor Athene om in 2014 het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen, zoals afgesproken, en om daarna weer zelf geld te gaan lenen op de markt. Samaras wil uitstel.

Volgens geruchten zouden de Grieken nog eens 10 tot 50 miljard euro nodig hebben, bovenop eerdere pakketten van 110 en 130 miljard. Maar Nederland en Duitsland zijn op dit moment zeker niet bereid daaraan mee te werken. Duitse politici hebben al verklaard dat een Griekse uitstap uit de euro geen taboe meer is.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden