Bericht uit de Schilderswijk: 'geen djihad in de straat'

Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslim-radicalen en antisemitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. Beeld anp
Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslim-radicalen en antisemitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal.Beeld anp

De kleurrijke Schilderswijk in Den Haag stond de afgelopen weken geregeld in de publiciteit. Voornamelijk vanwege uit de hand gelopen demonstraties. Maar nu de mediakaravaan naar de volgende 'brandhaard' trekt, blijft Trouw-redacteur Perdiep Ramesar hangen in deze veelbesproken wijk. In 'Bericht uit de Schilderswijk' volgt hij de wijk in slechte én goede tijden. Vandaag een terugblik op de radicaal-rechtse demonstratie tegen sympathisanten van terreurgroep IS.

Perdiep Ramesar

Alle aandacht was de afgelopen weken weer op de wijk gericht vanwege een demonstratie die uit de hand is gelopen. De radicaal-rechtse gelegenheidscoalitie Pro Patria moest en zou haar 'Mars voor de Vrijheid' door de Schilderswijk lopen. Daar was volgens de initiatiefnemers het gevaar van de islam te vinden, namelijk de 'djihad'. Spandoeken met 'Geen djihad in de straat' waren daar het bewijs van. De demonstranten protesteerden tegen de radicale islam in Den Haag die vooral wortel schiet in de Schilderswijk (en Transvaalkwartier). De beweging reageerde daarmee op twee eerdere demonstraties van radicale moslimjongeren die sympathiseren met de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS).

Geen djihadisten
De jongeren uit de wijk kregen lucht van de radicaal-rechtse demonstratie en stonden die dag klaar om Pro Patria uit hun wijk te jagen. De politie heeft vlak voor de mars begon de organisatie verzocht de demonstratie in te korten om een confrontatie te voorkomen. De organisatie weigerde, laat een van de initiatoren Patrick Schouten weten. "We hebben de demonstratie netjes aangemeld. De politie moet die jongeren in de wijk maar tegenhouden", was zijn verhaal.

Bij die wijkjongeren werden ondertussen vuurwerk, een paar bakstenen, shahada-vlaggen (zwart met in het wit de islamitische geloofsbelijdenis) en een paar borden waarop de zwart/witte vlag van ISIS gesignaleerd. Navraag leert dat het overgrote deel van de groep bestond uit jongeren van de straat. Ze waren geen djihadisten, maar duldden geen 'extreem-rechts' in hun wijk.

De politie voorkwam een escalatie door de mars - toen de confrontatie dreigde - binnen enkele minuten van koers te veranderen. Snel keerde de rust weer. De uitkomst is bekend: de komende twee maanden mag er geen enkele risicovolle demonstratie meer in woonwijken worden gehouden ter voorkoming en/of bestrijding van wanordelijkheden en het gevaar voor de openbare orde, zoals de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft bepaald.

Gewelddadig verleden
Maar deze wijk heeft een verleden met demonstraties met wanordelijkheden. Er zijn geregeld protesten geweest die op rellen uitliepen omdat de tegenstanders met minstens net zoveel waren als de oorspronkelijke demonstranten. Voorbeeld daarvan zijn de verscheidene rellen tussen de Turken en de Koerden. Deze opstootjes waren nog veel erger dan die van de afgelopen weken. Ook daar gingen de vreselijkste verwensingen over en weer. Beide groepen wonen in de Schilderswijk en het naastgelegen Transvaalkwartier, die vaak in één adem worden genoemd en door velen als één wijk worden gezien.

Ook bij de recente misgelopen demonstratie stonden felle tegenstanders uit beide wijken recht tegenover elkaar: nationalistische Turken van de Grijze Wolven en de Koerden die strijden voor een eigen staat onder de vlag van de PKK en natuurlijk veel reljeugd. Nadat de politie de groepen uit elkaar hadden gedreven, werd het ook weer rustig. Iedereen ging weer terug naar hun huis, koelde af en ging de volgende dag gewoon weer naar de markt om verse groenten te kopen of naar het koffiehuis om koffie of verse muntthee te drinken.

Wachten tot het fout gaat
Na de recente uit de hand gelopen demonstratie is het een beetje anders. De jongeren gingen inderdaad weer naar huis, hangen gewoon weer op straat waar ze dat voorheen ook deden, zitten in de shisha-lounge (waterpijpcafé) of zijn aan het werk. Nu twee weken na de demonstratie, lijkt het in de wijk alsof er niets is gebeurd. Veel Schilderswijkers zijn de demonstraties zat, maar dat is opgelost met het demonstratieverbod van Van Aartsen.

Maar het broeit nog wel rondom de radicale moslimjongeren, de djihadisten. Ondanks dat het dagelijkse leven weer in volle gang is, leeft de discussie over de djihadisten in de wijk, tegenstanders roeren zich steeds meer, imams spreken zich uit. Veel Schilderswijkers zeggen: "Het is niet de vraag of er iets gaat gebeuren, maar wanneer er iets gaat gebeuren en wat er gaat gebeuren. Zo gaat dat in de Schilderswijk." De komende week zien we weer verder.

Trouw-redacteur Perdiep Ramesar volgt als correspondent van Den Haag de Schilderswijk al jaren. In 'Bericht uit de Schilderswijk' brengt hij zowel positief als negatief nieuws uit de wijk.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen tijdens het spoeddebat over de recente demonstraties in de Schilderswijk. Beeld anp
De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen tijdens het spoeddebat over de recente demonstraties in de Schilderswijk.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden