Bergsporters rouwen om acht alpinisten

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De bergsportverenigingen in Nederland zijn ernstig verontrust over het grote aantal ongelukken in de Alpen waarbij Nederlandse toeristen de dood vonden. In slechts twee weken tijd is een recordaantal van acht Nederlandse alpinisten omgekomen.

Volgens voorzitter Lucas Wildevanck van de Koninklijke Nederlandse Alpinisten Vereniging (KNAV) is het aantal dodelijke slachtoffers in de Europese hooggebergten nog nooit zo hoog geweest. Vorig jaar vielen er geen doden, het jaar daarvoor slechts twee. De veiligheidscommissies van de KNAV en de zusterorganisatie Nederlandse Bergsportvereniging (NBV) komen volgende week bijeen om zich te beraden over stappen.

De afgelopen veertien weken verongelukten één Nederlander in de Franse Alpen, twee in Zwitserland en vijf in Oostenrijk. Volgens Wildevanck lopen bergsporters in de Alpen dit seizoen extra risico's omdat daar afgelopen winter extreem veel sneeuw is gevallen. Wandelaars komen op gewone voetpaden opeens sneeuwvelden tegen en lopen de kans naar beneden te glijden.

Verder zijn de sneeuwbruggen bij gletsjers over spelonken door de hoge temperatuur snel zacht en onbetrouwbaar en veroorzaken de zware sneeuwval in de winter en de hoge temperaturen nu, meer steenslag. De vastgeplakte stenen raken door het mooie weer los, en vallen.

Wildevanck vermoedt dat tevens de populariteit van de berg- en wandelsport lieden aantrekt die onervaren als ze zijn, toch de 'avonturier' willen uithangen en te grote risico's nemen. Tot slot draagt het stabiele en mooie weer er aan bij, dat klimmers en wandelaars langere en zwaardere tochten maken dan zij met wisselvallig weer gemaakt zouden hebben.

Alhoewel alle omgekomen bergsporters in de twintig waren, weet Wildevanck niet of zij tot de groep van avonturiers behoren. “Ik heb de indruk dat zij wel degelijk ervaren waren, en de ongelukken lijken in eerste instantie niet veroorzaakt door de toegenomen gevaren die ik heb geschetst. Of er structureel iets mis is, zal onderzoek moeten aantonen.”

Forse ledengroei

De populariteit van de bergsport is de afgelopen jaren fors toegenomen. Een club als de KNAV zag haar ledental stijgen van 5 000 in de zeventiger jaren naar 21 000 nu. De NBV heeft zelfs 28 000 leden. “Toch zie ik vooralsnog geen verband tussen de stijging van het aantal beoefenaars en het aantal ongelukken, iets dat je in het verkeer wel degelijk kunt aantonen. Het aantal dodelijke ongevallen is al die jaren immers laag gebleven.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden