Bergsma verslaat Kramer op zijn terrein: de vijf kilometer

ROB VELTHUIS

"Hou ze maar", schreeuwt Sven Kramer als hem wordt nageroepen dat hij zijn bloemen vergeet. Zonder winst maalt Kramer niet om prijzen, laat staan bloemen. Zeker niet na een zeldzame nederlaag op zijn heilige domein, de vijf kilometer.

Wankelt opnieuw een bolwerk van Kramer, luidt de vraag op de eerste dag van de KNSB Cup, de gedevalueerde seizoensopening. In het verleden maakte het niet uit in welk paar Kramer op die afstand van start ging, zijn snelheid was onaantastbaar. Maar de tijden zijn veranderd sinds zijn kwelgeest Jorrit Bergsma tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji zo nadrukkelijk is opgestaan.

Eerst sloeg Bergsma structureel deuken in het pantser van Sven Kramers tien kilometer. Gisteren tijdens de KNSB Cup was de vijf kilometer aan de beurt. Bergsma dook in de slotrit met 6.18,40 een halve seconde onder de tijd van Kramer een rit eerder.

Kramer verloor in de tien jaar dat hij op topniveau rijdt zelden een vijf kilometer. Uitzondering was seizoen 2011-2012, toen hij terugkwam van een jaar inactiviteit. Eerst verloor hij toen in Tsjeljabinsk van Bergsma; vervolgens in Hamar van de nog steeds onvermoeibaar voort zwoegende veteraan Bob de Jong.

Vorig (ook postolympisch) jaar kende Kramer door ziekte en een operatie een moeizame aanloop, maar hij combineerde tijdens de seizoensopening wel de winst op de vijf kilometer met die op de 1500 meter. Toen hingen daar nog Nederlandse titels aan, nu staan slechts kwalificaties voor de Wereldbekers op het spel.

Kramer zegt nu veel beter te zijn dan destijds. Afgezien van de twee openingsrondes ('met een te groot verval ertussen, een valkuil voor mij') zei hij tevreden te zijn over techniek en bochten. Tja, het enig excuus dat te bedenken viel, was de tamelijk loze status van het evenement dat zelfs niet op televisie te zien is.

"Ik moet bekennen dat dit het gevoel geeft van een skate-off, dat zal niet helpen. Er schuilt het gevaar in dat de scherpte er onder lijdt, ik kijk hier al overheen naar de World Cups in Noord-Amerika."

In Salt Lake en Calgary wordt in november reikhalzend uitgekeken naar eventuele wereldrecords, maar nu ook naar de tweestrijd Kramer-Bergsma. Ook in Salt Lake City over twee weken zal Bergsma op basis van de wereldranglijst na Kramer starten. Bergsma: "De vijf ligt me weliswaar minder goed, maar hij wordt steeds beter. De omstandigheden zullen anders zijn, hier is het werkijs, daar zal het glij-ijs zijn. Ik weet niet wat dat waard is, ik kan niet zeggen dat ik daar een wereldrecord rijd."

undefined

Geen WB-ticket Wüst

Ireen Wüst werd gisteren tijdens de KNSB Cup slechts zevende, en plaatste zich niet bij de vijf deelneemsters voor de Wereldbeker. Wüst kampt nog met klachten van een in september opgelopen hersenschudding tijdens een val met de fiets. Ze klaagde zwaar aangeslagen over duizelingen en twijfelt of ze vandaag op de drie kilometer start. Wüst verkeerde in goed gezelschap. Op de 500 meter bij de mannen grepen de nummers 1 en 2 van de Spelen, Michel Mulder en Jan Smeekens, ook naast tickets voor de Wereldbeker.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden