Update

Bergingsmissie MH17 gereed

Beeld anp

Het bergingswerk in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 vorig jaar is neergestort, zit erop. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft donderdag een 'finale laatste slag' gemaakt, zodat de missie kan worden afgerond.

'Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was', zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, donderdag. In de afgelopen tijd zijn 'veel' stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. Aalbersberg sluit niet uit dat er de komende tijd of jaren toch nog iets wordt gevonden. Met de plaatselijke autoriteiten zijn afspraken gemaakt hoe dat dan aan Nederland wordt overgedragen.

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. Aalbersberg heeft 'goede hoop' dat het met de gevonden menselijke resten mogelijk is ook de laatste twee slachtoffers (Nederlanders) te identificeren.

Een Nederlands militair vliegtuig zal zaterdag vanuit de oostelijke stad Charkov naar verwachting zeven kisten met stoffelijke resten overbrengen naar Nederland. Aalbersberg en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zijn daarbij in Charkov. In Nederland worden de kisten met hetzelfde ceremonieel als de andere keren vervoerd naar Hilversum, waar de identificatie van de resten plaatsvindt.

Het bergingsteam is overal in het rampgebied geweest waar nog iets te vinden zou kunnen zijn. Op sommige plaatsen is tot 60 centimeter in de grond gezocht naar resten, spullen en ander materiaal. Dat heeft volgens Aalbersberg te maken met de snelheid waarmee delen van het vliegtuig er zijn terechtgekomen. De persoonlijke spullen die in de grond zijn gevonden, zoals horloges, trouwringen, sieraden, rijbewijzen en paspoorten, en de resterende wrakstukken worden later teruggebracht naar Nederland.

Trouw interviewde Pieter-Jaap Aalbersberg onlangs over de laatste fase van de reddingsmissie: "De politieke sturing was enorm, van de Nederlandse en Australische premiers." Lees het hele interview hier.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden