Bergingsexpeditie naar Fokker in jungle Venezuela

Medewerkers van het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome zijn deze week naar een Indianenstam in het Amazonegebied in Venezuela vertrokken om een Fokker F8 uit 1927 te bergen en de resten naar Nederland te brengen. Het gaat om 'De Duif', een passagierstoestel dat in de jaren twintig is gebouwd en uit hout, linnen en metaal bestond. Hoewel het hout en het textiel zijn verdwenen, is de romp van staalbuis nog in redelijke staat. Ook de restanten van de twee motoren zijn aanwezig.

De Indianenstammen hebben veel onderdelen van het toestel in gebruik genomen. Zo ontfermde een stamhoofd zich over de pilotenstoel, die als een trofee in zijn hut staat. De brandstoftanks werden gebruikt om een inheems soort bier te brouwen. Het Aviodome hoopt ook deze onderdelen mee te nemen. In ruil krijgen de Indianen nieuwe tanks om bier te brouwen.

Het toestel vloog van 1928 tot 1937 voor de KLM in Europa. Daarna gebruikte de KLM het in Suriname en verkocht het in 1939 aan Venezuela. Binnen een maand kwam het in het oerwoud op een te kleine vliegstrip terecht. Een vleugel raakte de grond en vatte vlam. Het vliegtuig brandde uit en de bemanning wist na enkele weken de bewoonde wereld weer te bereiken. Jarenlang werd aangenomen dat het toestel verloren was, totdat medewerkers van Aviodome een tip kregen dat er nog steeds restanten waren. De piloot die het toestel in 1939 voor het laatst had gevlogen, heeft hen de plek van het ongeluk aangewezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden