Berging MH17 'kan over vijf dagen zijn afgerond'

Berging van wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Arirlines bij de dorpje Grabovo in Oost-Oekraïne.Beeld REUTERS

Vier maanden na de vliegramp met vlucht MH17 lijkt er schot te zitten in de berging van de wrakstukken in Oost-Oekraïne. Vandaag was de tweede achtereenvolgende dag en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) denkt de berging in ongeveer vijf dagen te kunnen afronden. Mits de omstandigheden in het rampgebied gunstig blijven.

Vandaag is een aantal grotere wrakstukken geborgen, waaronder het staartstuk. De berging wordt uitgevoerd door lokale bergers onder toezicht van een tiental onderzoekers van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Het bergingswerk wordt morgen voortgezet als de omstandigheden in het oorlogsgebied dat toelaten. De veiligheidssituatie op de rampplek blijft fragiel, meldde het ministerie van veiligheid en justitie. Gisteren sloeg op zo'n 1500 meter van de rampplek nog een mortiergranaat in.

Onder de brokstukken zijn opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden. Wanneer die naar Nederland worden gevlogen, is nog niet bekend.

De wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines worden opgetakeld en op vrachtwagens vervoerd naar het station van Torez, een kleine twintig kilometer verderop. Van daar gaan ze per trein naar Charkov, waarna de wrakstukken naar Nederland worden getransporteerd.

Bij de plaats Torez worden de wrakstukken overgeladen van de vrachtwagens op een trein, die vervolgens naar Charkov zal rijden. Van Charkov gaan de vliegtuigdelen naar Nederland.Beeld ANP

De OVV verwacht nog ongeveer vijf dagen nodig te hebben om de voor het onderzoek noodzakelijke resten van het vliegtuig te kunnen bergen. "Het rampgebied is groot, dus het ligt niet in de bedoeling alle brokstukken mee te nemen", zei OVV-woordvoerder Wim van der Weegen gisteren. "We hebben een lijst met specifieke delen van het wrak die het belangrijkste zijn voor het onderzoek."

Reconstructie
De resten van het vliegtuig van Malaysia Airlines zullen door de OVV worden onderzocht om de exacte oorzaak van de crash te achterhalen. De raad wil onder meer een reconstructie maken van een deel van het toestel.

Gisteren zeiden de pro-Russische separatisten die het gebied in handen hebben, dat het bergingproces zo'n anderhalve week in beslag zal nemen. "We hopen binnen tien dagen klaar te zijn", aldus een rebellenwoordvoerder. "We beginnen met de grootste brokstukken en gaan dan verder met de kleinere."

Dat het vier maanden heeft geduurd voordat kon worden begonnen met het bergen van de wrakstukken, lag aan gevechten die woedden rond het rampgebied en onmin tussen Nederland en de separatisten.

Afgelopen vrijdag werd uiteindelijk een akkoord bereikt over de technische uitvoering van de berging, onder bemiddeling van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Gisteren dook via persbureau AP nog een onbekend filmpje op dat is gemaakt in het dorpje Grabovo, vlak na de crash op 17 juli. Te zien zijn onder meer grote brandende brokstukken, die net buiten het dorpje zijn neergekomen.

Beeld ANP

'Bescherming'
Het dorpshoofd van Grabovo zei gisteren overigens te vrezen dat de gevechten in het gebied zullen toenemen, zodra de berging is voltooid. 'Het wrak van de MH17 voelde als een bescherming tegen bombardementen. Als het weg is zou de oorlog ook hier kunnen uitbreken', zegt het dorpshoofd in een tweet van Persdienst-correspondent Joost Bosman.

Bij de ramp met de Boeing 777 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. De precieze toedracht is nog altijd omstreden. De Oekraïense regering en een aantal westerse landen betichten de pro-Russische separatisten ervan het vliegtuig te hebben neergehaald met een zogeheten Boek-raket. De separatisten zeggen dat de MH17 is neerschoten door een Oekraïens gevechtsvliegtuig.

De crisis in Oekraïne stond vandaag opnieuw bovenaan de agenda van een bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken in Brussel. De ministers overwegen om een aantal rebellen op de sanctielijst van ongewenste personen te zetten.

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders zei vanochtend dat hij wil dat de internationale druk op Rusland onverminderd gehandhaafd blijft, vanwege de Russische inmenging in Oekraïne.

Vliegveld Donetsk
Hevige gevechten rond het vliegveld van Donetsk, een van de rebellenbolwerken ongeveer 70 kilometer ten westen van de rampplek, hebben tientallen levens geëist. Dat zei vandaag een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Bij het vliegveld zou hevig met artillerie zijn geschoten.

Een offensief van de opstandelingen zou zijn afgeslagen. Zeker 23 rebellen zouden zijn gedood, 27 mensen raakten gewond. Aan de zijde van het regeringsleger sneuvelden zes militairen en raakten er negen gewond. Een onafhankelijke bevestiging van het dodental is er niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden