Berging in Alphen wordt mikadospel

De plek des onheils: de Julianabrug. Vanuit de hoogwerker wordt de ravage bekeken. Beeld ANP

Bijna twee weken nadat ze omvielen, trekken de kranen in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn nog altijd veel bekijks. Basisscholieren Brad en Tiesto van Selm spieken tussen de afzethekken door naar de ravage.

Tiesto: "Je kunt zien dat er mensen thuis waren. Weet je waarom? Er staan nog flesjes water op de tafel." De jongens waren erg onder de indruk van de beelden op het 'Jeugdjournaal', daarom hebben hun ouders ze meegenomen naar de plek van het ongeval.

Sinds het afgezette deel van de Hooftstraat dag en nacht wordt beveiligd, zijn er geen ramptoeristen meer over de hekken geklommen om in de woningen of op de pontons te kijken. Maar er zijn nog altijd veel kijkers. Terwijl ze voor haar deur een sigaret staat te roken, kijkt de bewoonster van nummer 159 afkeurend naar de aanwezige toeschouwers: "Het neemt wat af, maar er komen nog veel mensen langs. De eerste dagen waren hier mensen uit Groningen, Rotterdam, Katwijk en zelfs uit België en Engeland."

Bergingsplan
Voorlopig hebben de bewoners geen rust. Het duurt waarschijnlijk nog maanden voor al het puin geruimd is. Afgelopen week plaatste aannemer Mourik sensoren om te meten of het puin stabiel ligt. Ook zijn met een hoogwerker beelden gemaakt van de kranen en de ingestorte huizen. Die worden gebruikt voor het bergingsplan.

Aan dat plan hebben ook de gemeente, de provincie, het waterschap, het Openbaar Ministerie, verzekeraars en andere deskundigen meegewerkt. Ondertussen heeft de gemeente aan verschillende bergingsbedrijven gevraagd een plan van aanpak te maken, zodat binnen enkele weken geruimd kan worden. Tijdens de berging zullen de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek doen naar de toedracht.

Een woordvoerder van aannemer Mourik vergelijkt de berging met een mikadospel, waarbij het ene stokje onder het andere vandaan getrokken moet worden, zonder dat de boel gaat bewegen. "De sensoren zullen het puin continu in de gaten houden. Gaat het niet schuiven, waardoor er nog meer schade ontstaat?" Ook mag er geen bewijsmateriaal verloren gaan, legt hij uit.

Ongerustheid
Of Mourik een rol krijgt in de berging is nog niet bekend, de aannemer heeft zijn hulp wel aangeboden. Ondertussen gaan de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug, waar de omgevallen kranen een nieuw brugdek in zouden zetten, verder. Er wordt gewerkt aan de leuningen en de stoep.

Bij Elke van Geest, die naast de plek van het ongeluk woont, heeft de opluchting dat de kraan niet op haar huis viel, plaatsgemaakt voor ongerustheid. Want toen het stof - letterlijk - was opgetrokken, stond het huis schever dan voorheen. Geen deur ging meer normaal open. Van Geest: "Nu is de vraag wat verzekerd is en wat niet. Ik heb het huis een jaar geleden in mijn eentje gekocht, dat zorgt wel voor stress."

Ook de winkels en horeca in de Hooftstraat maken zich zorgen. Eethuis De Meiden, direct naast de Koningin Julianabrug, kreeg al minder gasten doordat de brug was afgesloten tijdens de werkzaamheden. Nu is de straat ook nog eens geblokkeerd door het puin. Multivlaai in de Hooftstraat heeft al verschillende dagen verlies gedraaid en moet veel taarten weggooien.

Getroffen bewoners en ondernemers kunnen zich bij de gemeente melden. Volgens een woordvoerster kwamen tot dusver 25 meldingen binnen. "Als eenmaal duidelijk is wie aansprakelijk is, kunnen we de schade verhalen."

Bewoonster Van Geest kan gelukkig nog wel lachen om het ongemak. "Vanuit mijn huis kijk ik tegen de grote rode kraankop aan. Die kleurt mooi bij de geraniums."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden