Berger snelste man tussen twee Spelen in

Even werd in 1934 zelfs rekening gehouden met nieuws dat 'de geheele wereld zou verbazen'. Nadat Chris Berger op 26 augustus in het Olympisch Stadion in Amsterdam met 10.3 het wereldrecord op de 100 meter van de Canadees Percy Williams en de Amerikanen Edward Tolan en Ralph H. Metcalfe had geëvenaard, werd hij in staat geacht de eerste atleet van 10.2 te worden.

,,Het was een race om nooit te vergeten: zijn bliksemsnelle start, zijn sterkste wapen, zijn fraaie stijl, zijn trommelpas en zijn zeer scherpe finish'', herinnert Wil van Beveren zich als hij het in memoriam schrijft van de in 1965 op 54-jarige leeftijd overleden topsprinter. Van Beveren - vader van de befaamde doelman Jan - maakte in 1936 deel uit van de estafetteploeg die met olympisch brons voor het grijpen wegens stokverlies werd gediskwalificeerd. Het was de laatste wissel Berger-Osendarp die mislukte. Waardoor Berger nimmer olympisch metaal won. Hij was de snelste man ter wereld tussen twee olympische Spelen in.

Zijn absolute topjaar was 1934, waarin alles lukte. Al zou niet hij maar Jesse Owens pas in 1936 als eerste mens 10.2 laten klokken. Berger versloeg in '34 alle sprinters van naam en werd in Turijn Europees kampioen op de 100 en 200 meter. Al had hij daar op het koningsnummer wel de hulp nodig van de meest markante persoonlijkheid die de Nederlandse atletiek heeft voortgebracht: Adriaan 'Adje' Paulen.

Paulen was zelf een verdienstelijk atleet, die als eerste Nederlander een olympische finale liep en ooit het wereldrecord op de incourante 500 meter in handen had. Meer bekendheid genoot hij pas lang na zijn actieve carrière als voorzitter van de Nederlandse atletiekunie en de internationale atletiekfederatie. In die laatste hoedanigheid was hij de grondlegger van de huidige wereldkampioenschappen atletiek, die in 1983 voor het eerst werden gehouden.

In 1934 werd Paulen bij het horen van een radio-uitzending over de EK gegrepen door atletiekkoorts. Hij sprong,impulsief als hij was, op zijn motor en reed spoorslags naar het Mussolinistadion in Turijn. Daar zag hij Berger in de finale van de 100 meter juist voor Borchmeyer finishen, waarna tot zijn verbijstering de Duitser tot winnaar werd uitgeroepen. Paulen ontketende een complete rel, waarbij hij het Italiaanse publiek op zijn hand kreeg. Na een 'officieel' protest van toeschouwer Paulen, werd na een dag de finishfilm bestudeerd en Berger alsnog tot Europees kampioen uitgeroepen. Dat gebeurde juist voordat Berger op moest voor de finale van de 200 meter, die hij ook won.

Berger was voetbalspeler bij DWS toen hij in 1928 de Nederlandse atletiekkampioenschappen voor voetballers won. Hij besloot van sport te wisselen en sprintte zich al na een jaar in de nationale ploeg.

Volgens Wil van Beveren was Berger een perfectionist die zichzelf niet ontzag. ,,Hij was moeilijk voor anderen maar vooral voor zichzelf. Hij was een en al concentratie voor de wedstrijden, zoals wij zelden hebben gezien en die hem, zo op het oog, voor zijn omgeving ongenietbaar maakte. Hij was dan voor niemand te spreken en zo dicht als een pot, ook voor zijn medesprinters. Hij hield van eenvoud en vooral van rechtvaardigheid. Was hard als een spijker en eiste dat ook van anderen.''

Na zijn successen in Turijn liet Berger zich door de wielrencoch Guus Schilling overhalen op de fiets te stappen. Maar hij bleek in die sport geen 'goud in de benen' te hebben, zoals hem was voorgespiegeld.

Nadat hij in de atletiek was teruggekeerd, bereikte de atleet van HAV Haarlem, AV'23 en AAC nooit meer zijn oude topniveau.

Toen de hoofdopzichter van het Olympisch Stadion op 12 september 1965 in Amsterdam overleed, was hij met 10.3 nog altijd houder van het Nederlands record op de 100 meter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden