Weblog

Bergense zonneweide schot in de (postcode)roos

Geholpen door de volgende generatie Bergenaren plaatst wethouder Odile Rasch van Bergen het eerste paneel voor de zonneweide van Bergen Energie. Beeld Vincent Dekker
Geholpen door de volgende generatie Bergenaren plaatst wethouder Odile Rasch van Bergen het eerste paneel voor de zonneweide van Bergen Energie.Beeld Vincent Dekker

Een beetje trots. Als Bergenaar en als sympathisant van Bergen Energie ben ik dat wel. Het startschot is gelost voor de bouw van de eerste Bergense zonneweide, en het is (een van) de eerste die is gerealiseerd op basis van de postcoderoos-regeling.

Vincent Dekker

Is Bergen de eerste gemeente in Nederland met een zonneweide waarbij gebruik wordt gemaakt van de postcoderoos-regeling? Ik weet het niet. Maar als het terrein bij de ingang van ons groene dorp over een maand de eerste stroom levert, zullen er zeker nog niet veel operationele 'postcode-weides' die van Bergen Energie zijn voorgegaan. Verbeter me svp als u een zelfde initiatief kent dat al verder is of vrijwel net zo ver!

Geen dak, toch panelen
Voor wie het fenomeen postcoderoos nog niet kent: dat is een regeling om mensen die geen geschikt dak hebben, toch met zonnepanelen eigen stroom te laten opwekken. Wie dezelfde postcode heeft als de postcode van de zonneweide, of in een aangrenzend gebied woont, kan de stroom van die panelen salderen alsof de panelen op het eigen dak staan.

De coöperatie Bergen Energie realiseert een zonneweide op een stukje vervuild terrein waar 580 panelen op passen. Ruim de helft daarvan is inmiddels 'verkocht' en daardoor kan nu een deel van de weide echt worden aangelegd. Binnenkort volgt ook een groot 'postcoderoos-zonnedak: een boerenschuur in Egmond met ruimte voor 310 panelen. Over volgende grote zonnedaken wordt al met dakeigenaren onderhandeld.

Enorme uitbreiding
De zonneweide in Bergen krijgt waarschijnlijk nog dit jaar een enorme uitbreiding, maar dan niet op basis van de postcoderoosregeling. Op een stuk polder waar nu nog schapen grazen, is een weide met ruim 5000 panelen gedacht. Daar kun je dan je spaargeld in steken en wat meer rente ontvangen dan die ene procent die de bank je nog gunt. En voor u begint te protesteren: die schapen hoeven wellicht niet weg maar kunnen onder de panelen het gras lekker kort houden, en tegen regen en felle zon schuilen...

De Bergense zonneweide wordt, eenmaal volgebouwd met bijna 6000 panelen, niet Neerlands grootste. Dat is nu een weide bij Azewijn in Gelderland, met 36.000 panelen. En in Emmen hebben ze plannen voor een zonnepark met maar liefst 90.000 panelen. Maar Bergen komt voorlopig toch op een keurige tweede plaats.

Nederland te klein?
Als Eneco gelijk heeft, is ons land eigenlijk te klein voor echt grootschalige zonneweides. In dat geval moeten we misschien meer aan windmolens en getijdemolens denken. Maar met al ons water moeten we anderzijds toch ook aan drijvende en dobberende zonneweides durven denken.

Mocht u het feestelijke moment van de 'eerste paneelplaatsing' nog willen zien: op de Facebookpagina van mijn andere troetelkind, Bergen Breedband, is de livestream van gisteren nog terug te halen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden