Weblog

Bergens groen gas in Bergense grond

Met stroom uit alle windstreken wordt in Delfzijl straks aardgas gemaakt. Beeld Project Power to gas
Met stroom uit alle windstreken wordt in Delfzijl straks aardgas gemaakt.Beeld Project Power to gas

Delfzijl krijgt binnen twee jaar de grootste fabriek ter wereld waar met stroom gas wordt gemaakt. Ze slaan daar zo zomerstroom op voor de donkere winterdagen. Delfzijl: dat had mijn eigen Bergen kunnen zijn.

IJdelheid, louter ijdelheid, maar toch: ik verklap u hierbij dat ik een jaar geleden koffie heb gedronken met een bedrijf waar veel van mijn dorpsgenoten niets van moeten hebben: Taqa. Dat gaat een leeg gasveld onder onze Bergense voeten exploiteren door er in de zomer Russisch gas in te pompen dat dan dienst doet als buffervoorraad voor koude winterdagen.
Veel Bergenaren vrezen dat we hierdoor de aardbevingen terugkrijgen die we meemaakten toen het oorspronkelijke gas uit de bodem werd gehaald.
Ik ben ook een van die Bergenaren. Maar net als veel anderen heb ik me er bij neergelegd dat ons protest niet heeft mogen baten.
Dus dacht ik vorig jaar: maak er maar het beste van! En dat beste is volgens mij als er geen Russisch gas maar Bergens, of Noordhollands, groen gas wordt opgeborgen in onze poldergrond.

Het idee was om overtollige stroom van zonnepanelen en windmolens op te slaan in de vorm van gas, precies wat ze nu in Delfzijl van plan zijn en op onder meer Ameland hebben onderzocht. Je gebruikt stroom om water in waterstof en zuurstof te splitsen, waarna je de waterstof combineert met CO2 en zo 'aardgas' maakt. Bijkomend voordeel: je voorkomt dat die CO2 als broeikasgas in de atmoseer belandt. Een bron voor C02 leek me ook niet moeilijk te vinden: de huisvuilcentrale naast het Taqa-gasstation in Alkmaar, maar vooral: de staalfabrieken in IJmuiden. Leuk voor Taqa: hun imago van grijze-energiereus die aardbevingen veroorzaakt zou een mooi groen randje krijgen.

Maar helaas: Taqa zag er (nog) niets in. De techniek moest zich eerst maar eens goed gaan bewijzen.

Dus Delfzijl: zet 'm op! Ik kan niet wachten!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden