Update

Bergen wil dat inwoners naar Raad van State stappen

Installatie voor ondergrondse gasopslag. © ANP Beeld
Installatie voor ondergrondse gasopslag. © ANP

De gemeente Bergen mobiliseert zoveel mogelijk inwoners die eerder een zienswijze indienden op de plannen voor ondergrondse gasopslag, om in beroep te gaan bij de Raad van State. Aanleiding is dat de gemeente zelf vreest dat haar verzet niet door de Raad van State in behandeling wordt genomen.

ANP/Redactie

Dit bleek vanavond tijdens een informatiebijeenkomst die de gemeente hield in Bergen. De gemeente is nog steeds mordicus tegen de plannen, waarmee de Tweede Kamer inmiddels akkoord is gegaan.

Mazen van de wet
De angst bij de gemeente draait volgens juridisch adviseur Dick Minkman om een bepaling in de Crisis- en Herstelwet, die voorschrijft dat een decentrale overheid niet in beroep mag gaan tegen een besluit van de rijksoverheid. Om die reden is de gemeente al medeoprichter van een stichting, die eveneens naar de Raad van State stapt. 'We proberen zo de mazen van de wet te gebruiken', aldus Minkman. 'Het is de eerste keer dat een gemeente zoiets doet. Het is spannend hoe dat uitpakt.'

Hij noemt het van groot belang dat zoveel mogelijk particulieren de beroepsgronden van de gemeente aanvoeren bij de Raad van State. 'Zij zijn altijd ontvankelijk', aldus Minkman.

Bezwaar
De gemeente ving eerder bot bij de rechtbank in Alkmaar, omdat er nog geen besluit was waartegen bezwaar kon worden aangetekend. 'Straks dient zich de situatie aan waarin we eerst niets konden omdat er geen besluit was en vervolgens niets mochten omdat dat zo in de wet staat', aldus wethouder Alwin Hietbrink van de gemeente Bergen.

Informatieavond
Hij blikte tevreden terug op de informatieavond, die vergeleken met eerdere niet druk werd bezocht. Ruim veertig bezoekers woonden de bijeenkomst bij. 'We wilden de inwoners voor zover nodig bijpraten en nog een keer het woord geven aan mensen die vragen hadden of hun hart wilden luchten.'

Die behoefte was er. 'De politiek heeft ons aan het lijntje gehouden en vervolgens besodemieterd en belazerd', sprak een boze Bergenaar. Het instemmende gemompel dat volgde, gaf aan dat hij voor veel dorpsgenoten leek te spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden