Bergen op Zoom: 'Zo mooi' is de koningin

BERGEN OP ZOOM, SINT-MAARTENSDIJK - Bergen op Zoom had gisteren, tijdens het zorgvuldig geplande, nationale Koninginnedagfeest toch nog twee verassingen voor de koningin in petto. Een pratende en knipogende, in jacquet gestoken, toren en een speciale aubade.

Het feest was al officieel afgesloten met het Wilhelmus en koningin Beatrix en prinses Margriet hadden op het bordes van het 17e eeuwse stadhuis, als laatsten van het koninklijk gezelschap, zwaaiend afscheid genomen van de menigte op de Grote Markt. Toen zij naar binnen wilden gaan, zetten de gezamenlijke muziekkorpsen, voor deze gelegenheid omgevormd tot een mega-orkest van twaalfhonderd man, het 'O wat ben je mooi' in. De duizenden op de Grote Markt haakten er meteen zingend op in. “Zo mooi, dat heb ik in jaren niet gezien, zo mooi!” Dat kon de koningin niet negeren. Lachend en zwaaiend kwam zij terug op het bordes. Het werd de climax van een uiterst geslaagd volksfeest.

Het had er veel van weg dat Bergen op Zoom op een wat wonderlijk tijdstip carnaval vierde. De indrukwekkende papiermaché poppen, die een wezenlijk onderdeel vormen van de jaarlijkse Vastenavondoptocht, ontbraken niet. Vanaf het moment dat de vorstelijke blauwe autobus bij de Gevangenpoort was gestopt, werd het 'Uur Majesteit' een zegetocht.

Het publiek stond rijen dik langs de smalle straten, op balkons en hing soms gevaarlijk uit ramen. Overal werd gejuicht, gezongen en geroepen naar de hoofpersonen.

De eeuwenoude binnenplaats van de Markiezenhof was het decor voor een middeleeuwse markt. De hoge gasten gingen er op in de menigte en snoepten van de aangeboden middeleeuwse lekkernijen. Prins Claus hield het bij een appel. Hij was duidelijk in zijn element door de ontspannen gang van zaken, knoopte her en der gesprekjes aan en maakte af en toe een foto.

Mr. Pieter van Vollenhoven liet zich op zijn 57e verjaardag van een middeleeuwse blauwe cape voorzien. De prinsen (op Friso na, die wegens zijn werk verstek moest laten gaan) drukten links en rechts handen en poseerden bereidwillig voor het met foto- of videocamera toegeruste publiek. Een meisje riep luidkeels 'Prinsen van Oranje!' Ook zij werd op haar wenken bediend. Als ze haar camera tijdens de opname niet heeft bewogen, heeft ze een exclusieve foto.

- Vervolg staat op pagina 3

De prinsen van Oranje zijn voor veel te porren VERVOLG VAN PAGINA 1

De Prins van Oranje was ook op dreef. Hij toonde opnieuw dat hij goed met mensen weet om te gaan. Zwaaiend, kreten uit het publiek met een kwinkslag beantwoordend, maar ook welgemeende interesse tonend voor de diverse activiteiten ging hij zijn weg. De tijd dat de jongste generatie zich zichtbaar opgelaten voelde om aan allerlei activiteiten mee te doen, behoort tot het verleden. De prinsen waren zowel in Sint-Maartensdijk, dat eerder op de dag werd bezocht, als in Bergen op Zoom voor veel te porren.

In Sint-Maartensdijk vulden zij zandzakken (op Tholen maar al te vaak nodig) en verdiepten zich in de aardappelteelt die velen op het eiland een goed belegde boterham bezorgt. In Bergen op Zoom waagde Willem-Alexander zich met succes aan het kruisboogschieten. Vele kleurige ballonnen kozen het luchtruim, toen hij het hart van de roos trof.

Op de Grote Markt van Bergen op Zoom constateerde burgemeester Ans van den Berg, dat de stad de herinnering aan Koninginnedag 1996 nog lang zal koesteren. “Maandenlang zijn velen in onze stad in de weer geweest om het u zo aangenaam mogelijk te maken. Dat hebben we graag en met liefde gedaan. Enerzijds uit oprechte genegenheid, anderzijds uit diep respect voor de manier waarop u vorm en inhoud geeft aan een modern koningschap.” Hierna nam de beroemde stadstoren 'de Peperbus' het woord. “Vastgenageld als hij was, kon hij de koningin niet begroeten” en daarom 'knipoogde' hij naar haar, via een ingenieus mechaniek.

In Sint-Maartensdijk was de sfeer naar de aard van de bevolking ingetogener. De bewoners waren onder de indruk van zoveel royalty in hun straten. Daarvan getuigde ook de op een spandoek geschilderde leus bij het raadhuis 'Ongelofelijk maar waar, Trix, jij bent bij ons dit jaar'. De Zeeuwen permitteerden zich nog een grapje, inhakend op de befaamde stalmeester-act van Wim Sonneveld waarin koninklijke geschenken, die er ook deze dag in overvloed waren, achter de rododendrons verdwijnen.

Opperstalmeester Van Hout prijkte op een levensgroot waterverfschilderij. Jongeren waren onder zijn ogen doende schuimplastic krentenweggen achter de struiken te smijten. Het wekte de lachlust van de koninklijke familie op. Prins Maurits wilde er zelfs een foto van hebben en ging naarstig op zoek naar iemand die dat voor hem wilde vastleggen.

De al jaren bestaande Beatrixstraat in Sint-Maartensdijk werd op initiatief van de bewoners van de toevoeging 'Koningin' voorzien. Met Zeeuwse zuinigheid werd die aanduiding op de nieuwe straatnaambordjes afgekort tot 'Kon.'

In het raadhuis van Sint-Maartensdijk wierp het koninklijk gezelschap een vluchtige blik op de collectie portretten van vroegere Oranjes. Deze sierden eeuwen het in 1820 afgebroken kasteel. De historie van dat slot ging terug tot de tijd van Jacoba van Beieren en haar man Frank van Borssele. Na hen waren er diverse Oranjes te gast, die later ambachtsheer of, zoals ook koningin Beatrix, vrouwe van Sint-Maartensdijk werden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden