Weblog

Bergen laat de zon steeds harder werken

De eerste bijna 600 zonnepanelen op de zonneweide Bergen produceren inmiddels volop stroom.Beeld Vincent Dekker

Nu de eerste zonneweide met ruim 500 panelen driftig stroom produceert, wordt in Bergen al gewerkt aan een veel groter vervolg. Iedereen mag helpen om de zon op nog 8500 panelen te laten inwerken.

Even een kort bericht over 'mijn eigen cluppie': de coöperatie Bergen Energie. Wie mijn weblog al een tijdje volgt, weet dat ik daar als Bergenaar al jaren (op bescheiden wijze) bij betrokken ben. Nu staan ze voor het grootste project uit hun geschiedenis: zonneweide fase 2. Maar liefst 1,19 MW aan panelen kan daar worden gerealiseerd.

Vierhonderd keer mijn eigen dak
Alles is relatief, zeker als je net over 800 GW aan zonnepanelen in Dubai hebt geschreven. En die bodemprijs van 2,6 cent per kWh zullen we in Bergen ook zeker niet halen. Maar toch, voor een dorp als Bergen is 1,19 MW al niet gering. Alsof je 400 daken vollegt met setjes van twaalf panelen zoals ik ze op mijn eigen dak heb.

De komende weken (of moet het maanden duren?) gaat Bergen Energie die panelen aan de man brengen. Dat gebeurt niet via de postcoderoosregeling zoals bij fase 1, maar meer in de vorm van een belegging, in dit geval met SDE+ subsidie. Je hoeft dus niet in de buurt te wonen om te kunnen profiteren. Je koopt aandelen in het project en krijgt daarop een rendement, naar verwachting 3 tot 4 procent per jaar.

Minstens 25 jaar stroom
Het idee is dat 30 procent van de totale kosten van 1,36 miljoen euro, oftewel zo'n vier ton, door de deelnemers wordt opgebracht. Een kleine miljoen wordt bij banken geleend en in de eerste tien jaar terugbetaald. De volgende vijf jaar krijgen de deelnemers dan hun inleg terug, waarna de panelen nog minstens tien jaar stroom en dus geld moeten opleveren voor de deelnemers.

Volgens mij geeft Bergen Energie hiermee een goed voorbeeld aan andere energiecoöperaties van hoe je zonneweides voor een groot publiek aantrekkelijk kunt maken.

Risico's
Ik schrijf dit nadrukkelijk niet als advies om meteen al uw geld in deze Bergense zonneweide te steken. Tegenover die 3 of 4 procent rendement staan immers ook risico's die je als mede-eigenaar nu eenmaal altijd loopt. En het is aan ieder persoonlijk om de afweging tussen die twee te maken. Mocht uw groene hart echter nieuwsgierig zijn geworden, dan kunt u eens kijken op de website van Bergen Energie en/of op 17 mei naar een informatieavond komen.

Zoals ik ruim vijf jaar geleden mijn weblog begon om u op de hoogte te houden van alles rond de zonnepanelen op mijn eigen dak, zo hoop ik u de komende maanden en jaren ook te blijven informeren over de eerste 'grote' zonneweide van mijn dorp.

Meer zonnige uren gewenst? Volg @VincentDekker4 op Twitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden