Weblog

Bergen energie van een boerenschuur

Drie initiatiefnemers van het eerste Bergense zonneproject: Roeland Kneppers (Bergen Energie), Anna Lambrechts (Sunprojects) en bedrijfseigenaar Nicolas van der Oord. Beeld Bergen Energie
Drie initiatiefnemers van het eerste Bergense zonneproject: Roeland Kneppers (Bergen Energie), Anna Lambrechts (Sunprojects) en bedrijfseigenaar Nicolas van der Oord.Beeld Bergen Energie

Het lijkt er dan toch van te komen: de eerste zonnepanelenprojecten voor Bergense 'daklozen'. Om te beginnen kan een boerenschuur worden vergroend met mooie blauwe panelen.

Bergen Energie, de coöperatie waar ik ook af en toe een steentje aan heb bijgedragen, heeft al een tijdje mooie plannen. Maar mooi is niet goed genoeg, ze moeten natuurlijk ook financieel haalbaar zijn. En daar wringt nu al tijden de schoen. Den Haag zei wel dat er meer duurzame energie moest komen, maar de regels die ze ervoor bedachten hielpen niet bepaald om het doel te realiseren. Veel energiecoöperaties in het land weten daar alles van.

Brandbrief
Maar nu ziet het er toch naar uit dat het tij (een beetje) kan keren en dat het verstandig kan worden om als 'buitenstaander' geld te steken in kleine tot middelgrote zonnestroomprojecten. Onder meer de provincies Friesland en Flevoland, alsook Netbeheer Nederland en de ASN Bank hebben eind augustus minister Kamp een brandbrief gestuurd over de blokkades in de oude regeling. Wellicht mede daardoor komt er nu een versoepeling aan.

Om daarvoor klaar te staan organiseert Bergen Energie komende dinsdag een informatieavond over haar eerste project. Een bedrijf in Egmond heeft forse schuren met gunstig gelegen schuine daken. Daarop passen 310 zonnepanelen.
Iedereen die in een bepaald postcodegebeid woont, kan de stroom die de panelen opleveren tegen gunstige tarieven verrekenen met de stroom die thuis wordt verbruikt. De panelen worden voor 325 euro per stuk verkocht, en als het goed is heeft de koper ze na tien jaar terugverdiend. Waarna nog zo'n 15 jaar van goedkope zonnestroom kan worden geprofiteerd. Zonnepanelen op een eigen dak verdien je tegenwoordig sneller terug, maar voor iedereen die geen gunstig gelegen eigen dak heeft, lijkt dit toch een mooi alternatief.

Grote zonneweide
Ik gok erop dat als de nieuwe Haagse regels dit project financieel aantrekkelijk maken, er in Nederland snel honderden vergelijkbare initiatieven van de grond kunnen komen. Er staan er in ieder geval al heel wat in de startblokken.
Eén daarvan is ook in Bergen: een zonneweide op vervuilde grond. Daar kunnen al wat meer panelen op dat op de Egmondse schuren: 5678 maar liefst. Slaagt de coöperatie erin om ook die panelen aan de man te brengen, dan zou een oude vuilstortplaats een derde en nog grotere zonnecentrale kunnen worden.

Wilt u de toekomst elke dag wel zonnig inzien? Kijk dan geregeld ook op Twitter bij VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden