Bergen aan Zee bedreigd door grote duinbrand

BERGEN AAN ZEE (ANP) - Alle vierhonderd inwoners van Bergen aan Zee moeten woensdagavond hun huis verlaten in verband met een grote duinbrand die het dorp aan de kust bedreigt. Volgens burgemeester Hetty Hafkamp was de brand tegen negen uur nog niet onder controle.

ANP

De gemeente kondigde voor de verplichte evacuatie een noodverordening af. De evacuatie verloopt rustig, aldus Hafkamp. Alle wegen naar Bergen aan Zee zijn afgesloten om eventuele ramptoeristen te weren en de hulpdiensten hun werk zo goed mogelijk te kunnen laten doen.

De brand brak woensdagmiddag tegen een uur of vijf uit. Er is sprake van één brandhaard, zei de burgemeester eerder op de avond. De harde noord- tot noordoosterwind wakkert het vuur aan. Hoe groot het gebied is dat in brand staat of al is afgebrand, is nog onduidelijk. De brandweer heeft een zogeheten stoplijn aangelegd, om te proberen het vuur tot stilstand te brengen. De rook is niet schadelijk voor de volksgezondheid, aldus de gemeente.

Zwembad

Inwoners die zelf geen opvang kunnen vinden, kunnen terecht in zwembad De Beeck in het iets verder landinwaarts gelegen Bergen. In De Beeck is een huisarts aanwezig en er is ook eten en drinken. Ook zal er een apotheek open zijn, aldus de gemeente. De burgemeester raadt de mensen aan daar of bij familie te overnachten en niet terug te keren naar hun woning.

Ook de dierenbescherming is inmiddels ingeschakeld. De burgemeester zal later op de avond naar De Beeck gaan om met de evacués te spreken.De gemeente heeft een telefoonnummer geopend waar mensen terecht kunnen met hun vragen: 072-8880000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden