Bergbeklimmen? Dat is de Avro. Net als ...

Bergbeklimmen? Dat is de Avro. Net als nep-Elfstedentochten in Finland, de sterkste man van de wereld, survivaltochten. Stoere knapen gedoe, met maximale mogelijkheden om de dramatiek van De Grote Prestatie, met gaarne een dosis Holland spreekt een woordje mee, in de platste en makkelijkste stoplappen te vatten. Jack van der Voorn in beeld en je weet hoe laat het is, tijd voor een Avro-sport.

RUUD VERDONCK

De Avro volgt in het kielzog van een lange reeks sponsors de expeditie naar de top van de Mount Everest, die Ronald Naar aan het ondernemen is.

Gisteren was de eerste aflevering van wat een reeks belooft te worden. En het was weer midden in de roos. Drama is hier niet iets wat zich voor je ogen onrolt en dat zich onweerstaanbaar aan je opdringt. Drama op z'n Avro-sports is iets dat ze je gewoon met een heipaal door de strot willen jassen; een andere dramatiek kennen ze eenvoudig niet.

Subtiliteiten zijn de makers volstrekt onbekend. Ze hebben drie lp's met cliche-muziekjes voor als de beelden nog niet dramatisch genoeg zijn en anders roepen ze er zelf wel iets bij dat indringend genoeg lijkt.

Daarboven niet altijd een pretje - niet onaanzienlijke hindernissen - een op de twintig overlijdt - het dak van de wereld - afzien, spanning, uitdaging - niet al te ijverige ambtenaren - vergunningen voor veertien man - en dan staat niets meer in de weg: de Nederlandse Mount Everest expeditie is onderweg.

Tussendoor droegen enkele deelnemers, ongetwijfeld op verzoek, hun steentje bij: hoofdpijn, misselijkheid, urinestank in je slaapzak, oude kots in de tent, moest de stoere sportman meer zeggen? En hij was nog niet eens van Schiphol vertrokken.

Een te vastberaden blik, de Nederlandse vlag in de hand en de Avrobode in de rugzak, pom-pom-pompom, we gaan weer iets groots verrichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden