Berga rekent het best op ’boterijs’

,,Alles ging goed. Tot de laatste centimeters’’, zegt de verliezer lachend. ,,’t Liep mooi af’’, vertelt de glunderende winnaar met een Drents accent.

Marathonschaatsers zijn nuchtere mannen van de lange adem, maar van korte en krachtige zinnen. Liever een rondje dan een woordje meer. Niet lullen, maar poetsen.

Honderdvijftig ronden zijn er geschaatst op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. De nationale titel bij de mannen is opgeëist door Ingmar Berga uit Hoogeveen, die in de sprint Arjan Stroetinga en Jan Maarten Heideman (brons) de baas was.

Vooral voor de nummer drie moet dat even slikken zijn. De Proteq-ploeg van de drievoudig nationaal kampioen heeft de wedstrijd bijna 149 ronden gecontroleerd. ,,Alleen de laatste centimeters niet. Ingmar was vandaag de beste’’, zegt de sportieve verliezer.

Het is geen weer voor bevroren snorren en ijspegels aan de wenkbrauwen. Het is geen weer voor klunen, wakken en stempelposten. Maar heldendaden zijn niet louter voorbehouden voor de Bonkevaart. Ook deze zondag wordt er van het peloton masochisten op de schaats veel gevraagd. Gegeseld worden ze door wind en regen. Schaatsers verdwaald op een woeste zee.

Het is op smalle ijzers lastig balanceren tussen heroïek en hip. Dit zijn de sporters die dromen van de strengste winters, van een Elfstedentocht. Van de Tocht der Tochten, de barste van alle barre, van Reinier Paping-achtige taferelen. Maar de tijd heeft niet stilgestaan. Ook niet voor hen. Geen mooie wollen zwarte schaatspakken meer, maar schreeuwerige kleuren en dito reclameteksten. Geen Beerenburg voor de start, maar fluoriserende sportdrankjes.

Het is op smalle ijzers lastig balanceren tussen nostalgische verlangens en het grote geld. Ze waren dit seizoen verblind door de aanbieding van SBS, dat een nieuwe topcompetitie zou gaan uitzenden. Meer tv-minuten, meer sponsors, meer geld, zo rekenden ze zich rijk. Ze hadden beter moeten weten, de ploeteraars van het platte land. Wat een boer niet lust dat vreet-ie toch niet? En met tv-kijkers gaat het net zo. De kijkcijfers vielen tegen, waarna SBS zich niet zo’n betrouwbare partner toonde.

Ze rijden hun rondjes nog mee, de boerenzonen. Arjan Mombarg uit Vorden bijvoorbeeld bestiert doordeweeks een agrarisch bedrijf, maar knecht vandaag voor de entertainer Erik Hulzebosch die wel mooie voornemens had, maar geen goede dag.

Maar het peloton wordt steeds vaker gedomineerd door boerenslimme rekenaars, door zakenmannetjes op glij-ijzers. ,,Ik heb alleen maar op Heideman gelet. Dat was de te kloppen man”, zo verklapte de 22-jarige winnaar Berga na afloop zijn eigen rekensommetje.

En zo hield iedereen iedereen in de gaten en waren er gisteren nauwelijks ontsnappingen. „Het was net alsof we op boter schaatsten. Iedereen verzuurde in de benen. We moesten eindelijk weer eens hard werken. Meestal schaatsen we op mooi overdekt ijs”, zei titelverdediger Arjan Smit, die in de finale ten val kwam. Ook de laatste Elfsteden-held Henk Angenent ging in de tumultueuze slotfase onderuit.

Zonder bevroren snor of ijspegels aan de wenkbrauwen, maar mét jeugdpuistjes klonk het nog eens: ,,’t Liep mooi af.’’ Althans, dat vond Berga, winnaar van het NK waterballet voor masochisten op de schaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden