Berekoud Kiruna

Het is zeer koud geworden in Noord-Scandinavië. In de Zweedse ijzerstad Kiruna was het gisternacht om 1 uur -34.0'. Hoewel van de minimum temperatuur geen opgave is gekomen, was deze tussenstand al een absoluut novemberrecord. De tot dusver laagste waarde in Kiruna staat op -32.3' gemeten in november 1965. De laagste waarde in Lapland bedroeg -36.0' gemeten in het Finse Muonio. Overdag werd het daar niet warmer dan -33.0'. De laagste Lapse temperaturen ooit in deze tijd van het jaar gemeten liggen onder de -40'. Op drie data achtereen, 24, 25 en 26 november 1890, daalde het kwik in het Zweedse Vittangi tot -43.0'. Bij ons toen ook overrompelende winterkou (de barre winter van 1890-1891) waar mijn voorganger Hans de Jong nog een boek aan heeft gewijd.

De kou van nu vormt geen bedreiging voor West-Europa. Aan de noordzijde van een zich ontwikkelend hogedrukgebied boven zuid-Scandinavië wordt de diepvrieslucht door storingen naar Rusland weggedrukt. Toch zal het ook bij ons een stuk gaan afkoelen, omdat aan de zuidflank van het hoog (eind van de week 1040 hPa) koude lucht uit Oost-Europa wordt aangevoerd. Hierin kan het 's nachts op veel plaatsen licht gaan vriezen. En er steekt een koude oostelijke wind op.

Vandaag ligt er nog een zwak front boven of in de buurt van Nederland. Met het front hangen wolkenvelden samen waar plaatselijk nog wat regen uit kan vallen. De luchtdrukverschillen zijn zo klein geworden dat er niet meer dan een zwakke tot matige wind waait uit oostelijke richtingen. De temperaturen schommelen rond de 8'. Ook morgen enkele wolkenvelden, mogelijk nog wat regen en temperaturen rond 6'.

In het westen van het land heeft de zon gisteren nog geschenen. Elders bleef het meest bewolkt en in het oosten en noorden viel, uitgezonderd Groningen, enige regen (Hoensbroek 4 mm).

De maxima waren het hoogst in Zeeland: Wilhelminadorp 10.5'. In het westen van het land waren prachtige rode, oranje en roze kleuren in het wolkendek zichtbaar toen de zon in de namiddag onder de scherp begrensde wolkenrand naar de horizon wegzakte. Medewerker Bokke Eekerk uit Oosterwierum zag ook de regenboog en een gedeeltelijke schaduw- of bijboog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden