'Bereklauw moet uitgeroeid'

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Als het aan Keith Lightowler uit Nieuwendam ligt, verschijnen vandaag nog in stadsdeel Noord plantsoenarbeiders met schoppen en schoffels om zijn buurt in één keer te bevrijden van de bereklauw. Lightowler is het eens met de liefhebbers van de metershoge plant dat de reus prachtig is, maar vindt hem te gevaarlijk.

Lightowler beweert, met een exemplaar van het Britse blad Modern Medicine in de hand, dat de plant bij de mens de meest vreselijke blaren kan veroorzaken.

“Het park staat hier vol met de metershoge bereklauw, een plant die vooral kinderen aanspreekt en uitlokt tot spelletjes. Maar de kinderen weten niet dat het sap dat vrijkomt als je een tak of blad losscheurt, een reactie op de blote huid veroorzaakt. Ze krijgen blaren en onderhuidse ontstekingen. In sommige gevallen moet je ervoor in het ziekenhuis worden behandeld. Die plant hoort dus niet in de omgeving van een woonwijk thuis, en ook niet in een park waar kinderen spelen”, aldus Lightowler.

Het stadsdeel Noord heeft Lightowler laten weten dat de plant op plekken waar kinderen spelen direct wordt weggemaaid, en de bereklauw elders welig mag tieren.

Volgens Lightowler moet de plant overàl verdwijnen en niet door een maaimachine. De wortels moeten volgens hem worden uitgegraven. “De bereklauw heeft een zogenaamde pinwortel. Als je de plant kapt, blijft alle energie in de wortel, en die gaat zich uitbreiden. De bereklauw plant zich namelijk niet alleen voort via het zaad, maar schiet ook nieuwe wortels uit. Maaien werkt dus averechts.”

Huisarts Lightowler heeft contact met een plantsoenarbeider die vorig jaar in een bos bereklauw is gevallen en onder de blaren zat. Deze man, maar ook zijn huisarts die de plant 'op medische gronden' verboden wil hebben, gaat Lightowler de komende weken inzetten in een campagne tegen de plant.

Het stadsdeel is nog niet onder de indruk. “Een wesp kan ook heel vervelende plekken achterlaten”, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden