'Berecht piraat gewoon in Den Haag'

Een speciaal piratentribunaal oprichten is niet nodig. Er zijn al internationale rechtbanken waar expertise en infrastructuur aanwezig zijn.

Ivo Barends

Door zeerovers bij een bestaand internationaal gerecht te laten berechten, kan piraterij beter bestreden worden. Een apart ’piratentribunaal’ oprichten, is dan niet nodig. Dat vindt André de Hoogh, universitair hoofddocent internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Verschillende juristen pleitten deze week voor de oprichting van een nieuw VN-tribunaal, speciaal voor de berechting van zeerovers. Jurist Geert-Jan Knoops bijvoorbeeld, betoogde in de Tweede Kamer dat er zo’n nieuwe VN-rechtbank moet komen om piraten te bestraffen.

De Hoogh vindt dat geen logische oplossing. Hij denkt dat het praktischer is om het misdrijf ’piraterij’ onder te brengen bij een bestaande internationale rechtbank, bijvoorbeeld het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat is nu alleen nog bevoegd voor oorlogsmisdrijven, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. „Daar is alle infrastructuur al aanwezig en ik denk dat Den Haag, als ’internationale stad van recht en vrede’ er wel oren naar heeft.”

Een andere optie is het zeerecht-tribunaal in Hamburg, legt de Hoogh uit. Dan zal ook daar eerst de bevoegdheid van die rechtbank uitgebreid moeten worden. „Het zeerecht-tribunaal oordeelt nu alleen over maritieme geschillen tussen landen, maar daar is wel heel veel expertise over zeerecht aanwezig.”

Een nieuw op te richten, tijdelijk piratentribunaal zou volgens De Hoogh „een heel a-typisch VN-tribunaal worden. Want andere tijdelijke VN-rechtbanken, zoals die voor Rwanda of het voormalig Joegoslavië, zijn opgericht voor de vervolging van oorlogsmisdaden, omdat de autoriteiten van dat land er zelf bij betrokken waren en dus zelf niet zullen gaan vervolgen. Dat is bij piraten natuurlijk heel anders. Die doen het voor eigen gewin, het is geen oorlogsmisdrijf waarbij een staat betrokken is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden