Berbers bestormen Libisch parlement om taalrechten

Boze Berbers zijn gisteren het parlementsgebouw van Libië binnengedrongen en hebben vernielingen aangericht. De volksvertegenwoordigers behandelden die dag de nieuwe grondwet van het in 2011 van de dictatuur van Moammar Kadafi verloste land. De Berbers willen dat hun taal in die grondwet wordt erkend als officiële taal van Libië, gelijkwaardig aan het Arabisch.

Het Berber was de voertaal in heel Noord-Afrika voor de opkomst van de islam en de verovering van grote gebieden door de Arabieren. Sindsdien is het Arabisch de dominante taal en leven er vooral Berbers-sprekenden in de Sahara en in bergachtige streken in Algerije, Marokko, Tunesië en Libië. De Berbers werden door Kadafi zwaar onderdrukt, en ze vormden dan ook een belangrijke groep onder de opstandelingen die zijn regime uiteindelijk omver wierpen.

Ook economisch heeft Libië nog steeds moeite om op te krabbelen. Het maakte gisteren bekend geen enkele toezegging te kunnen doen over olieleveranties volgende maand. Er zijn voortdurend stakingen bij de olievelden en havens. Volgens sommige deskundigen is de productie nog maar een half miljoen vaten per dag. In juni was dat nog drie keer zoveel.

In de belangrijke stad Benghazi is een kolonel van het Libische leger gewond geraakt door een bomaanslag. Hij vertrok bij zijn huis, en zag net voor hij in zijn auto zou stappen dat daar een bom onder lag. Die ontplofte terwijl hij wegliep.

Het is lang niet de eerste aanslag op een hoge militair in de stad. Het geweld richt zich vooral op mensen die ook in het vorige regime een hoge functie hadden. Ook werd maandag geschoten op een correspondent van een Libische tv-zender. En afgelopen vrijdag kwam een journalist van een andere tv-zender om het leven.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden