Beraad in Londen over verdere stappen tegen Iran

(Novum/AP) - Vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland zijn maandag in Londen bijeengekomen om zich te beraden op verdere stappen tegen Iran, dat de eis om te stoppen met uraniumverrijking naast zich neer heeft gelegd.

Een Britse diplomaat zei dat maatregelen worden overwogen om de uitvoer van goederen en wapens naar Iran te beperken, bijvoorbeeld door het verminderen of afschaffen van exportkredieten. Volgens de diplomaat zijn de deelnemers het erover eens dat de beperkte economische sancties die de Veiligheidsraad op 23 december heeft afgekondigd, stapsgewijs moeten worden aangescherpt. De eerdere sancties - een verbod op de levering van goederen en technologie voor de Iraanse atoom- en raketprogramma's en de bevriezing van financiële tegoeden van Iraanse bedrijven en personen die bij de programma's betrokken zijn - beginnen volgens de Britse diplomaat al enig effect te hebben.

Op het beraad in Londen wordt nog niets beslist. De deelnemers zullen eerst in hun respectievelijke hoofdsteden verslag uitbrengen van wat ze hebben besproken. Verwacht wordt dat Rusland en China, die allebei uitgebreide commerciële banden met Iran hebben en besluiten in de Veiligheidsraad met een veto kunnen blokkeren, net als in december de scherpste kantjes van voorgestelde sanctiemaatregelen zullen afslijpen.

De Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten willen dat Iran zijn verrijkingsprogramma staakt en weer gaat onderhandelen over manieren om de zorg weg te nemen dat het zijn civiele kernenergieprogramma gebruikt als dekmantel om kernwapens te produceren. Iran zegt het volste recht te hebben om uranium te verrijken en houdt vol dat het daarmee alleen brandstof voor kerncentrales wil produceren.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vergeleek Irans technologische ontwikkeling op nucleair terrein zondag met een trein zonder remmen of een achteruit. Conservatieve én hervormingsgezinde critici vielen hem daar maandag op aan. Het conservatieve dagblad Resalat schreef dat zwakte noch kwetsende taal aanvaardbaar is in het buitenlands beleid. De hervormingsgezinde krant Etemad-e-Melli vroeg zich waarom de president taal bezigt die iemand het schaamrood op de kaken jaagt.

De Iraanse staatstelevisie meldde maandag dat het parlement omgerekend 1,06 miljard euro beschikbaar heeft gesteld voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Iran heeft plannen aangekondigd om in de komende twintig jaar twintig kerncentrales te bouwen voor het opwekken van elektriciteit. De eerste kerncentrale, bij Bushehr, is nog in aanbouw en de ingebruikneming laat mogelijk op zich wachten, omdat Rusland de levering van uraniumbrandstof vanwege late Iraanse betalingen heeft opgeschort. Iran ontkent betalingsachterstand te hebben.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov hebben maandag hun bezorgdheid uitgesproken over toespelingen van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney op mogelijke aanvallen op Iran. Cheney zei vorige week tijdens een bezoek aan Australië dat het een ernstige vergissing zou zijn als een land als Iran een nucleaire mogendheid zou worden en dat de regering van president George Bush alle opties openhoudt om dat te voorkomen. Lavrov zei dat Rusland alles zal doen wat binnen zijn mogelijkheden ligt om een diplomatieke oplossing tot stand te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden