Bepleiters van ruimer kinderpardon halen bakzeil op congres ChristenUnie

Partijleider Gert-Jan Segers geeft een speech tijdens het 36e partijcongres van de ChristenUnie in Nijkerk.Beeld ANP

De onvrede binnen de ChristenUnie over de migratieafspraken in het regeerakkoord blijft voorlopig binnen de perken. Op het partijcongres vandaag in Nijkerk stemde een overgrote meerderheid van de aanwezige leden tegen een motie die de gemaakte afspraken ter discussie stelt. 

De precieze stemverhouding was niet duidelijk, omdat het digitale stemsysteem niet werkte en er tot handopsteken werd overgegaan.

De motie was ingediend door het nieuwe lid Anthony Fountain. Hij sloot zich dit jaar bij de partij aan en presenteerde zich op het congres als ‘beroepsactivist’ op het gebied van asiel. Ook Sander Terphuis, PvdA-lid en naar eigen zeggen geen christen, werd dit jaar lid van de ChristenUnie om voor een ruimer kinderpardon te lobbyen. Tijdens het vorige kabinet pleitte hij daar binnen de sociaaldemocraten tevergeefs voor.

Uitzetten

Fountain en zesendertig andere leden pleitten er in hun voorstel voor om mogelijkheden te zoeken het kinderpardon uit te breiden, asielzoekers meer juridische bijstand te geven en migratiedeals voor opvang van vluchtelingen in de eigen regio terug te draaien. Een van de medestanders, Jantsje van der Veen uit Tietjerksteradeel, zei dat er in haar gemeente honderd Afghanen dreigen te worden uitgezet omdat deze gezinnen niet onder het kinderpardon vallen. “We weten allemaal dat het in Afghanistan niet veilig is.”

Het bestuur van de ChristenUnie was tegen de motie. Volgens voorzitter Piet Adema is het nu eenmaal niet gelukt om de gewenste verruiming van het kinderpardon binnen te halen, en kan de motie worden opgevat ‘als het ter discussie stellen van gemaakte afspraken’. De ChristenUnie wil juist een betrouwbare regeringspartner zijn. 

Adema verwierp ook de suggestie van Fountain dat de motie nodig was om aan de VVD duidelijk te maken dat de ChristenUnie niet bereid is tot verdere concessies. “De grens is met de gemaakte afspraken voor ons bereikt en de coalitiepartners weten dat ze ons niet nog meer pijn moeten doen.”

Schrijnende gevallen

Een tweede motie, die oproept om binnen de grenzen van het regeerakkoord het maximale voor vluchtelingen te doen, kon wel op steun van het bestuur en een ruime meerderheid van het congres rekenen. Indiener Simone Kennedy wil bijvoorbeeld dat de staatssecretaris van justitie en veiligheid Mark Harbers meer gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid, en dat er gezocht wordt naar manieren om asielzoekers in de eerste dagen van hun procedure meer juridische bijstand te geven.

In het regeerakkoord is afgesproken dat asielzoekers in eerste instantie geen advocaat krijgen. Pas als duidelijk is dat zij een afwijzing kunnen verwachten, krijgen zij een advocaat. Kamerlid en asielwoordvoerder Joël Voordewind zei gisteren ook dat hij naar manieren wil zoeken om in de uitvoering van deze maatregel asielzoekers toch bijstand te geven. 

“Misschien kunnen vrijwilligers van Vluchtelingenwerk of vanuit kerken mensen al bijstaan in de eerste dagen, of misschien kan de procedure verlengd worden zodra mensen alsnog een advocaat krijgen, zodat die voldoende tijd heeft om met men te praten en het dossier te bestuderen.” 

Voordewind zei ook dat hij zich zal blijven inzetten om de dossiers van schrijnende gevallen bij de staatssecretaris onder de aandacht te brengen en hem zal vragen de criteria voor het kinderpardon soepeler te interpreteren. “Dit jaar is het nog maar één keer toegepast, in het eerste jaar van de regeling zestig keer.”

Idealen in de praktijk

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers verdedigde op het congres ook de gemaakte compromissen. Hij vertelde dat hij onlangs met kinderen heeft gesproken die nu weg moeten en dat dit hem raakte. “Maar er staan ook zaken tegenover, zoals meer geld voor ontwikkelingssamenwerking, meer kleinschalig opvang en een regeling voor bed-bad-brood. Tel de zegeningen. Die waren er niet als ik tegen alles nee had gezegd.”

Hij had ook kritiek op linkse partijen met wie de ChristenUnie bepaalde idealen deelt, maar die nu vanuit de oppositie toekijken. “Mijn angst is dat partijen op links salonsocialisten worden en de leunstoel opzoeken. Idealen zijn er niet alleen om te koesteren, maar ook om in de praktijk te brengen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden