Beperkt stamcelonderzoek

WASHINGTON - Het besluit van president George W. Bush om op zeer beperkte schaal stamcelonderzoek te subsidiëren is door zijn eigen achterban met een keur aan gevoelens ontvangen. Conservatieve katholieken wijzen het besluit af, net als sommige orthodoxe protestanten. Andere orthodoxe gelovigen kunnen begrip opbrengen voor de beslissing of staan er volledig achter.

Bush deelde gisternacht in de eerste tv-toespraak sinds zijn aantreden mee dat hij na veel gewetensonderzoek, overleg en wikken en wegen had besloten overheidsgeld beschikbaar te stellen voor onderzoek op de zestig al bestaande embryonale stamcellijnen die bij eerdere onderzoeken zijn gecreëerd. Het maken van nieuwe stamcellijnen op door de overheid gefinancierde instituten is niet meer toegestaan.

De president bleek gisternacht een compromis te hebben gezocht tussen de mening dat onderzoek mogelijk moet zijn op alle embryonaal materiaal, vooral dat wat is 'overgebleven' na in-vitrobevruchting, en de opvatting dat geen enkel onderzoek is toegestaan waarbij embryo's worden vernietigd, zoals gebeurt bij het maken van stamcellijnen. Bush zei dat hij een afweging heeft gemaakt tussen het beschermen van het leven en het verbeteren van het leven. ,,Ik heb besloten dat we overheidsgeld mogen gebruiken voor onderzoek op stamcellijnen waar de beslissing over leven en dood al is genomen'', zei hij.

De reactie van de rooms-katholieke bisschoppen was meteen furieus. ,,De koehandel die hij heeft aangekondigd is moreel onaanvaardbaar. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis steunt de overheid onderzoek waarbij menselijke wezens die zich niet kunnen verweren worden vernietigd voor het mogelijke nut van anderen'', stelde bisschop Joseph Fiorenza, de voorzitter van de bisschoppenconferentie. Ook de invloedrijke rechtsreligieuze Family Research Council wees het besluit zonder aarzeling af.

Begrip was er bij de grootste anti-abortusorganisatie. ,,We zijn blij dat de president niet meewerkt aan het verder vermoorden van menselijke embryo's voor experimenten'', zei woordvoerster Laura Echevarria. Vooral zijn besluit om een commissie van ethiek toezicht te laten houden valt goed in kringen van anti-abortusactivisten.

Voorstanders van abortusvrijheid menen dat Bush is gezwicht voor zijn rechts-religieuze achterban.

Ook onder belangenorganisaties van mensen die van het stamcelonderzoek kunnen profiteren verschillen de opinies. Peter van Etten van de stichting voor jeugddiabetes meent dat Bush te weinig ruimte geeft. Maar actrice Mary Tyler Moore, die zich ook inzet voor jongeren met diabetes, is juist blij met het besluit. De meeste wetenschappers houden hun mening nog even voor zich, maar hebben grote twijfel over het aantal stamcellijnen dat beschikbaar of bruikbaar is. Bushs partijgenoten in het Congres staan achter hem. Maar de Democratische senator Edward Kennedy, die de Senaatscommissie voor volksgezondheid voorzit, vindt het besluit veel te beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden