Beperking vuurwerk effectief

Minder tijd voor afsteken betekent minder letsel en minder overlast

Van onze verslaggeefster

Minder meldingen van brand, minder zaken bij justitie: dat goede nieuws over de jaarwisseling was al bekend. Gisteren kwamen daar een paar positieve trends bij. Minder meldingen van vuurwerkoverlast. En minder ongevallen.

Bij de Spoedeisende Hulpafdelingen van de ziekenhuizen verspreid over het land, meldden zich dit jaar 574 mensen met letsel door vuurwerk. Dat zijn er 126 minder dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van Veiligheid.nl en de NOS. Procentueel komt de daling neer op 18 procent. De onderzoekers schrijven de afname toe aan het feit dat vuurwerk dit jaar pas de laatste zes uur van het oude jaar mocht worden afgestoken. Voor 18.00 uur oudjaarsdag werden er dan ook beduidend minder slachtoffers binnengebracht bij de spoedeisende hulp.

Het type verwondingen is wel hetzelfde gebleven: het meest aan de handen en vingers, daarna aan de ogen. Brandwonden komen het meest voor, bij vijf procent van de verwondingen is amputatie noodzakelijk. Net als voorgaande jaren, is ongeveer de helft van de slachtoffers gewond geraakt door eigen vuurwerk, de andere helft was omstander. Het aantal slachtoffers van knalvuurwerk is gedaald. Vuurwerk blijft een mannending: de meeste slachtoffers zijn jong, en man.

Een flinke stijging van het letsel zien de onderzoekers bij het illegaal vuurwerk. Voor zover de herkomst bekend is, is bijna veertig procent van de verwondingen veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Vorig jaar was dat een kwart. Ook het letsel door zwaar en gevaarlijk illegaal vuurwerk is ernstiger dan vorig jaar. Harder optreden tegen illegaal vuurwerk is volgens de onderzoekers een methode om het aantal slachtoffers ook hier te laten dalen.

Ook bij het meldpunt vuurwerkoverlast is het dit jaar rustiger geweest. Dit weekeinde sloot de website van GroenLinks-fracties in 25 steden. De teller is blijven steken op 71.582 klachten. Twee jaar geleden waren dat er bijna 80.000. Mensen hebben vooral last van schade door vuurwerk, van smog en van gevaarlijke situaties op straat. Van alle klachten wordt rapport opgemaakt, de GroenLinksers bieden dat aan aan de Tweede Kamer en aan 20 burgemeesters.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat het afsteekverbod voor zessen heeft geholpen. Ook prijst GroenLinkser Arno Bonte uit Rotterdam de gemeenten die een vuurwerkvrije zone instelden. Maar het eigenlijke doel van de door Bonte begonnen actie blijft: geen consumentenvuurwerk, alleen professsionele shows.

Ook de vereniging van oogartsen pleit al jaren voor een verbod op het gewone vuurwerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden